Zasijedao Parlament BiH: "Današnju sjednicu bi trebalo izbrisati"

Poslanik većine, Denis Zvizdić ide korak dalje, predlaže osnivanje skroz novog suda

28.02.2024. 19:48
  • Podijeli:

Banjaluka ili Istočno Sarajevo? Vladajuća većina ne može mjesecim da se dogovori gdje će biti sjedište Apelacionog vijeća Suda BiH.

Uprkos tome, poslanik većine, Denis Zvizdić ide korak dalje, predlaže osnivanje skroz novog suda.

Denis Zvizdić, predlagač Zakona o vrhovnom Sudu BiH (NIP):

"BiH je jedina zemlja u regionu i jedina u Evropi koja nema Vrhovni sud ili instituciju koja je pandan Vrhovnom sudu, kao instituciju koja će biti zadužena za ujednačavanje sudske prakse", kaže Zvizdić.

Novi Vrhovni sud, ponovo je pokrenulo pitanje prenosa nadležnosti i već sada je jasno da neće dobiti podršku stranka iz Republike Srpske.

Mladen Bosić, poslanik SDS u PS BIH:

"Da li je to, to je svakako prenos nadležnosti, implicitno u Ustavu BiH se kaže da je pravosuđe u nadležnosti entiteta. Jednom je prenesena nadležnost preko Suda BiH, ovo bi bio novi prnos nadležnosti", ističe Bosić.

Sanja Vulić, šef kluba SNSD u PS BIH:

"Prijedlog zakona doživljavam isključivo populistički i njegovom nekom kreacijom, šta je njemu bitno, da bude medijski što zastupljeniji", poručila je.

Ovaj prijedlog, očekivano, ujedinio je stranke sa sjedištem u Sarajevu.

Zlatan Begić, poslanik DF u PS BiH:

"Ova zemlja mora imati Vrhovni sud, ne Sud koji sad postoji, ne izdvajanje drugostepenog Suda od tog jednog suda uz dva vrhovna suda u entitetima, mi sa takvim rješenjima ne možemo u EU", ističe Begić.

Šerif Špago, šef kluba SDA u PS BIH:

"Zašto se gospodin Zvizdić odlučio, vjerovatno da to uđe u narativ, da je neophodan taj Vrhovni sud, i vjerovatno će se u narednom periodu pričati i o tom uslovu iz Mišljenja Evropske Komisije", poručio je Špago.

Ranije danas, prijedlog nije dobio podršku Ustavnopravne kosmije Predstavničkog doma. Nakon rasprave, zakon je vraćen komisiji na razmatranje.

Marinko Čavara, predsjedavajući PS BIH:

"Ustavni temelj treba da bude, da li je BiH kao razina vlasti nadležna za tu oblast. Kao što imamo jasno definisano da su entiteti nadležni za drugo. Tako da ne možemo staviti opštu odredbu da Parlament donosi zakone", kazao je.

Na današnjoj sjednici jedino je Usvojen izmjene i dopune zakone o državnoj službi, i to u prvom čitanju.

I da zaključimo izjavom HDZ-ovog Predraga Kožula.

"Današnju sjednicu bi trebalo izbrisati".

Ništa se danas nije konkretno uradilo iako je pred vladajućom koalicijom usvajanje seta evropskih zakona kako bi bilo otvoreni pregovori sa EU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()