Zamjenik ministra: Vojnik koji posluša Heleza, bez odluke Predsjedništva BiH, čini teško krivično dijelo

Goganović je naveo kako kretanje ljudskih i materijalnih resursa izvan vojno-kontrolisanih područja mora odobriti Predsjedništvo BiH

27.04.2024. 15:42
  • Podijeli:
oruzane snage BiH foto sajt-63e3e2e8edfef.webp Foto: Oružane snage BiH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović izjavio je da ministar odbrane Zukan Helez ne poznaje dovoljno zakonske procedure, te da će mu kao zamjenik ministra "dobronamjerno objasniti da ministar i zamjenici ministra odbrane nemaju zakonsku mogućnost da upute pripadnike Oružanih snaga BiH na granicu".

Reagujući na izjave Heleza da će u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine poslati pripadnike Oružanih snaga na državnu granicu, Goganović je rekao da će u skladu sa Zakonom o odbrani i Ustavom BiH zaštititi ugled i cjelovitost sistema odbrane i multietničkih Oružanih snaga BiH od svih, pa čak i od samog ministra odbrane, te ponovo pozvao Heleza da prestane koristiti sistem odbrane za ličnu političku promociju.

Goganović je naveo kako kretanje ljudskih i materijalnih resursa izvan vojno-kontrolisanih područja mora odobriti Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga, i to isključivo konsenzusom što je precizno definisano Zakonom o odbrani i Ustavu BiH.

“Žao mi je što kolega Helez, kao ministar odbrane, ne poznaje dovoljno zakonske procedure i podsjetio bih da svaki pripadnik Oružanih snaga koji bi bez odluke Predsjedništva BiH, a po naređenju ministra napustio kasarnu učinio teško krivično dijelo, a ministar bi se čak mogao dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara i stvaranja paravojnih formacija koje nisu u skladu sa Zakonom o odbrani”, istakao je Goganović.

On je upitao na osnovu kojih obavještajnih i bezbjednosnih podataka Helez najavljuje prijetnju iz susjedne Srbije i ocijenio da ovakve izjave ministra odbrane ne doprinose stabilnosti regije, kao i Balkana u cijelini.

“Za razliku od kolege Heleza, ja ću raditi na izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, jer oni doprinose stabilnosti cijele Evrope. Saradnja sa svim našim partnerima je od ključne važnosti u izazovnim vremenima”, konstatovao je zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()