Zakoni koji su jednoglasno prošli Savjet ministara pali u parlamentu

Već na samom početku rasprave o ovim zakonima moglo se naslutiti da neće dobiti podršku

21.09.2023. 16:49
  • Podijeli:
parlament sjednica una (3)-64e4ad166c20a.webp Foto: UNA

Iako su u Savjetu ministara BiH usvojeni jednoglasno, Zakon o spoljnim poslovima i Zakon o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora nisu dobili podršku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer nije bilo entitetske većine s obzirom na to da za njih nisu glasali poslanici koji dolaze iz Republike Srpske.

Već na samom početku rasprave o ovim zakonima moglo se naslutiti da neće dobiti podršku, jer po mišljenju poslanika iz Republike Srpske, oni su suprotni Ustavu BiH i ne mogu se amandmanski popraviti, zbog čega je potrebno da se procedura vrati na početak.

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji dolazi iz SNSDa, govoreći o Zakonu o spoljnim poslovima, rekao je da se radi o vrlo važnom zakonu o kojem godinama nije bilo saglasnosti.

"Teško ga je ovako usvojiti. U njemu nije dovoljno dato značaja ravnopravnosti naroda u Bosni i Hercegovini", rekao je Radmanović, dodajući da adekvatno u ovom zakonu nije zastupljen ni Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, prenose Nezavisne.

Istakao je i da je zakon donesen tiho te da je neophodno da se o njemu otvori šira javna rasprava, u koju će se uključiti mediji i oni koji se razumiju u tu problematiku.

"Nije slučajno da ga nismo uspjeli usvojiti sve ove godine. Ovaj put je došao šapatom i nemojte dozvoliti da prođe šapatom", rekao je Radmanović.

I ostali poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji dolaze iz Republike Srpske istakli su da Zakon o spoljnim poslovima nije prihvatljiv, dok su poslanici koji dolaze iz Federacije BiH tvrdili da tom zakonu treba dati šansu, usvojiti ga u prvom čitanju i onda popravljati amandmanima.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, rekao je da je zakon jednoglasno usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH, što govori da je resorno ministarstvo ozbiljno pristupilo izradi zakona.

"BiH je jedina u Evropi i na zapadnom Balkanu koja nema zakon o vanjskim poslovima kojim se uređuje jedna važna oblast. Nisam čuo niti jednu primjedbu suštinskog karaktera zbog kojeg ne bi trebalo zakon pustiti u dalju proceduru", rekao je Zvizdić.

Očekivano, predstavnici Republike Srpske govorili su i o tome da Bosni i Hercegovini treba zakon koji će spriječiti lažno predstavljanje i onemogućiti pojedince da govore u ime Bosne i Hercegovine, s čime se nisu složili pojedini poslanici iz Federacije BiH, prije svih Milan Dunović iz DFa, čiji je lider Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, direktno prozvan da se lažno predstavlja i nema legitimitet hrvatskog naroda.

Slično je i kada se radi o Zakonu o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, pa je tako Milorad Kojić, poslanik SNSDa, rekao da se njime krši Ustav Bosne i Hercegovine, te da ne može biti usvojen u obliku koji je predložen.

S druge strane Darko Babalj, poslanik SDSa, replicirajući Kojiću, upitao ga je kako je onda taj zakon prošao Savjet ministara BiH gdje sjede tri ministra iz Republike Srpske, od kojih su dva iz SNSDa.

"Sa ovog aspekta ne bi bilo realno ni normalno da kao narodni poslanici glasamo za nešto što je oduzimanje nadležnosti parlamenta i suprotno sa Ustavom. Nisu ispunjeni uslovi da ovaj zakon dobije podršku", rekao je Kojić.

Ove zakone, koji na kraju nisu dobili podršku, predstavio je Josip Brkić, zamjenik ministra spoljnih poslova BiH, koji dolazi iz HDZa, a koji je rekao da su zakoni dobro urađeni te da se njima uređuje oblast spoljne politike Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()