Za pozitivnu odluku EU potrebno je usvojiti još dva zakona

Iz Evropske unije poruka – održite zamah

16.02.2024. 20:35
  • Podijeli:

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Time smo jedan korak bliže otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a i smanjujemo šansu da ponovo osvanemo na sivoj listi Manivala. Zakon usvojen jednoglasno, no može li biti saglasnosti i oko ostalih spornih pitanja? Iz Evropske unije poruka – održite zamah.

Jedan zahtjev manje sa liste zahtjeva 3+1. Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usklađen sa direktivama i uredbama Evropske unije. No, gotovo identičan tekst zakona našao se pred delegatima i na prošloj sjednici, kada je oborena hitna procedura zbog nedostatka entitetske većine. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma objašnjava šta je sada drugačije.

“Mi smo glasali protiv prijedloga zakona po hitnoj proceduri, želeći da se otklone nedostaci, ali i da damo šansu pregovorima na ostalim zakonskim projektima. Pošto nije bilo pomaka i mi nemamo informaciju da su ti zakoni dogovoreni, mi nismo imali nakanu da blokiramo, ali smo imali nakanu da kroz proceduru ispravimo koje ovaj zakon ima”, poručio je Nikola Špirić.

Opozicija ovakve poteze vladajućih ocjenjuje neodgovornim. Upravo opozicioni delegati inicirali su održavanje hitne sjednice, pa tako sebe smatraju zaslužnima za, kako kažu, spašavanje evropskog puta I da ne osvanemo na sivoj listi Manivala.

“Takva neodgovornost Trojke, HDZ-a I SNSD-a koji se retorički busaju u evropski put BiH i spašavanju nekih istorijskih sjednica i konteksta, na terenu je priča potpuno drugačija. Neusvajanje zakona neće donijeti BiH pozitivnu odluku”, kaže delegat DF-a Dženan Đonlagić.

A za pozitivnu odluku potrebno je usvojiti još dva zakona, onaj o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o sudovima, koje i dalje usaglašavaju radne grupe. 
Dodik jasan – Zakon o sprečavanju sukoba interesa se može donijeti samo ako se bude odnosio na djelovanje isključivo u institucijama BiH, što je i dogovoreno na sastancima koalicionih partnera.

“Očigledno postoji tu neka trgovina interesima, u smislu mi ćemo glasati za ova dva ili tri zakona, ako vi glasate recimo u četvrtom mjesecu za neki drugi zakon koji tretira ustavni sud, izborni zakon I druga pitanja”, smatra Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PSBiH.

A da li je moguća opcija da usvajanje ova dva evropska zakona, uslove onim Izbornim, iz HDZ-a odgovaraju.

“Kad je HDZ ucjenjivao? Nikad. Mi imamo svoj stav i svoj program i naš program nije da govorimo o tuđim programima, al eto nekad smo mi inspiracija drugima pa mi je to drago”, rekla je delegat HDZ-a BiH Marina Pendeš.

U Delegaciji Evropske unije u BiH pozdravljaju usvajanje Zakona u Domu naroda. Istovremeno i poruka da ostaje niz ključnih reformi. Kažu, važno je da se održi zamah.

“Vrata su sa naše strane otvorena, međutim potrebno je da se uradi što je više moguće na realizaciji 14 ključnih prioriteta I ja vjerujem da se to može uraditi”, rekao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Odluka Evropskog savjeta o dobijanju zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora biće poznata 21. marta. Još malo vremena, a puno posla za bh. vlasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()