Za otvaranje pregovora sa EU nije više pitanje ima li volje, već vremena

U EU očekuju rezultate do 21. marta

28.02.2024. 20:04
  • Podijeli:

Dan nakon sastanka vladajuće koalicije u Mostaru, analiziraju se potezi lidera. Jedno je sigurno - za otvaranje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom potrebno je uraditi još posla. Nije više pitanje ima li volje, već vremena.

U EU očekuju rezultate do 21. marta. Usvajanje dva zakona – Zakona o sudovima, te Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Pomaka ima, radne grupe rade, no i dalje sve nedovoljno za pozitivnu ocjenu Evropskog savjeta.

“Jedini koji jučerašnjim razgovorima u Mostaru mogu biti kompletno nezadovoljni su turista Šmit i svjetski putnici koji BiH žele kolonijalni status, a njenim narodima status podanika. Kao učesnik sastanka ohrabren sam činjenicom da smo satima konstruktivno razgovarali i pomjerali stvari u dobrom pravcu.. Od EU očekujem da vrednuje činjenicu da je evropski put naš zajednički cilj u vezi s kojim imamo saglasnost i na kojem zajedno radimo već godinu dana. EU ne može biti kompletna bez Republike Srpske i BiH u svom sastavu jer je ona nastala kao mirovni i demokratski projekat da se zaustave vjekovni konflikti u Evropi”, naveo je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, na platformi X.

U opoziciji nisu optimistični, navodeći da ne ispunjavamo ništa što se od nas traži.

“Juče je sa ovog sastanka jedinstvena poruka bila da ta ekipa koja se sastala kaže – Evo mi vas obavještavamo dobra je atmosfera, ali ništa se nismo dogovorili, ali tražimo od EU ne samo da nam da početak pregovora, nego da nam da datum”, smatra potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Iz SDA poručuju – vladajući ne mogu predložiti svoj, a neće da razmatraju ni naš prijedlog zakona. Tako su u parlamentarnu proceduru uputili Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Nije prihvaćen zahtjev da se razmatra na redovnoj sjednici Predstavničkog doma, ali ni na hitnoj. Sebe smatraju zaslužnim i za usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca, jednim iz paketa uslova 3+1.

“Ja mislim da tu ima i ove neke politike, da im je cilj da oni kao parlamentarna većina vjerovatno dogovore ovaj Zakon o sprečavanju sukoba interesa i eto da ne bude da je opozicija predložila možda i kvalitetniji zakon nego što će oni predložiti nakon jučerašnjeg sastanka u Mostaru”, rekao je šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šerif Špago.

Oni upućeni sve manje optimistični za zeleno svjetlo iz Brisela. Podcrtavaju – uslovi 3+1 su minumum minumuma ispod kojeg EU neće ići i otvoriti pregovarački proces sa BiH.

“Usvajanje ovih zakona očigledno da je podleglo ponovno ucjenama, ultimatumima i vidimo da se oni ne nalaze u pitanju implementacije rješenja u skorije vrijeme. Ja se nadam da će biti te trezvenosti i te ozbiljnosti obzirom da je Evropska komisija snizila prag prioriteta”, smatra generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

A sve i da dobijemo pozitivnu ocjenu od Brisela, treba imati u vidu i koliko nas posla tek čeka. Ako želimo postati članica Evropske unije, BiH mora uskladiti oko 200 hiljada propisa i dokumenata s pravnom stečevinom EU. BiH sada ima tek oko dvije hiljade. Tek jedan odsto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()