VSTV reagovao na komentare Konakovića: Pozvali na suzdržanost

VSTVBiH pruža snažnu podršku radu pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija na procesuiranju svih predmeta, posebno organizovanog kriminala i korupcije

26.04.2024. 21:40
  • Podijeli:
VSTV-651683dfd6a5b.webp Foto: VSTV

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas se oglasilo povodom, kako navodi, neprimjerenih izjava na rad nosilaca pravosudnih funkcija, konkretnih pravosudnih institucija te pravosudnog sistema u cjelini, koje je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković iznio na konferenciji za štampu u četvrtak u Sarajevu.

VSTVBiH želi da javnost, posebno političare, podsjeti da takve izjave utiču na narušavanje povjerenja u rad pravosuđa u Bosni i Hercegovini, stvaranje nesigurnosti u društvu te vrše eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji i ujedno se mogu smatrati kao pokušaj pritiska na rad pravosuđa u konkretnim predmetima.

Zbog toga, VSTVBiH poziva političare da kroz suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, daju lični doprinos vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

"Ujedno naglašavamo da VSTVBiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kao institucija svjesni smo da je, i pored pomaka u postizanju boljih rezultata u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postiglo bitno unaprjeđenje u ovoj oblasti, koja je od suštinskog značaja za bosanskohercegovačko društvo. Zato od svih građana, posebno od njihovih političkih predstavnika, očekujemo podršku u borbi za budućnost našeg društva koje je ozbiljno ugroženo upravo organizovanim kriminalom i korupcijom", navodi se u saopćenju iz VSTV-a BiH.

VSTVBiH pruža snažnu podršku radu pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija na procesuiranju svih predmeta, posebno organizovanog kriminala i korupcije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()