Vlada Federacija BIH u borbi protiv nasilja u porodici: Napravićemo strategiju za prevenciju

Generalni sekretarijat Vlade zadužen je da Strategiju dostavi federalnom Parlamentu radi razmatranja i donošenja.

22.12.2023. 15:39
  • Podijeli:
Vlada FBiH-65859ea8d7e54.webp Foto: SRNA

Vlada Federacije BiH donijela je danas u Sarajevu zaključak o donošenju Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2024-2027. godine, sa ciljem smanjenja tog vida nasilja.

Generalni sekretarijat Vlade zadužen je da Strategiju dostavi federalnom Parlamentu radi razmatranja i donošenja.

Federalna Vlada donijela je danas dvije odluke o izboru 51 privatnog preduzeća za korištenje ukupno 469.000 KM podsticaja pri kupovini električnih automobila, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Prva odluka odnosi se na 22 preduzeća, korisnika ovih sredstava u iznosu od 244.000 KM za prvi kvartal, odnosno period od 5. juna do 5. oktobra ove godine, a druga na 29 preduzeća, korisnika ukupno 225.000 KM za drugi kvartal, odnosno period od 5. oktobra do 11. decembra ove godine.

Sredstva su odobrena u vidu subvencije za kupovinu ukupno 60 novih automobila, koji su isključivo na električni pogon, kao i hibridnih automobila sa električnim motorom i motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Subvencije su u iznosima od 5.000 KM, 7.000 KM i 10.000 KM.

Federalna Vlada donijela je odluku kojom je usvojen Program utroška sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima za regresiranje kamata - Garantni fond".

Ukupan iznos sredstava namijenjenih za subvencionisanje dijela kamate po ovom programu od 1,8 miliona KM osiguran je budžetom FBiH za 2023. godinu.

Vlada FBiH je utvrdila Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u FBiH, kojim se uređuje pravo psihologa na samostalno obavljanje poslova u struci, pripravnički staž, stručni ispit i izdavanje licence, prava i obaveze psihologa i korisnika njihovih usluga, način obavljanja djelatnosti, komora psihologa, te nadzor nad obavljanjem djelatnosti psihologa kao djelatnosti od interesa za FBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()