Vlada FBiH traži da joj se dostave podatci o neto platama članova uprava, te naknadama

Na pitanje novinara kako direktor javnog preduzeća može imati veću platu od zastupnika, ministra ili premijera, Nikšić je rekao da je suština upravo u tome da najprije sagledaju stanje

05.10.2023. 15:45
  • Podijeli:
Nermin Nikšić_UNA-6453923641d42.webp Foto: UNA

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da je Vlada FBiH na svojoj sjednici donijela zaključak kojim je zatražena dostava podataka o neto platama članova uprava, te naknadama članova upravnih i nadzornih odbora, kao i rada u radnim tijelima i komisijama, dodajući da će u tom kontekstu pokušati sve staviti u zakonske okvire.

Na pitanje novinara kako direktor javnog preduzeća može imati veću platu od zastupnika, ministra ili premijera, Nikšić je rekao da je suština upravo u tome da najprije sagledaju stanje.

“Postoji problem i u agencijama, upravama, koje također Vlada imenuje i koje ni po čemu ne bi trebale biti iznad Vlade, gdje imaju po dvije, dvije i po plate premijera, tri plate ministra ili zastupnika, a onda se samo dođe i traži se od Vlade da izvršava određene zadatke ili obaveze. Imamo situaciju, odnosno priču oko Fonda solidarnosti gdje treba određena suma, a niko ne priča o rezervama u Zavodu zdravstvenog osiguranja”,  rekao je Nikšić u Parlamentu FBiH gdje danas zasjeda Dom naroda.

Naglasio je da je Vlada ta koja je najodgovornija i koja treba da traži rješenja, ali da nema razloga da šute na takve anomalije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()