Vječito pitanje: Hoće li u BiH biti ukinut PDV na hranu za bebe i lijekove?

Vijeće ministara BiH razmotrilo je inicijative za povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe i ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva

02.02.2024. 09:08
  • Podijeli:
lijekovi_oduzeti_uiobih 2-6569d9b6973af.webp Foto: UIOBiH

Inicijativa poslanika Mire Pekić i Branisava Borenovića, usvojena na 14. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosi se na povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe koju bi mogao ostvariti roditelj, odnosno staratelj djeteta starosti do dvije godine.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je inicijative za povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe i ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će ih uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) da razmotri njihovu provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara.

Zajednička inicijativa Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba.

Predlagači inicijative, koja je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, naveli su kako je prihvaćanje ove inicijative važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sustava i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana, saopćeno je iz VMBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()