Vijeće ministara usvojilo još jedan ključni prioritet za otvaranje pregovora BiH sa EU

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti

14.12.2023. 17:06
  • Podijeli:
AA-20230614-31427260-31427253-VIJECE_MINISTARA_BIH_UTVRDEN_PRIJEDLOG_SPORAZUMA_S_VLADOM_HRVATSKE_O_REKONSTRUKCIJI_MOSTA_NOVI_GRAD_DVOR-6489c06d45c43.webp Foto: Anadolija

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti.

Usvajanjem ovog zakona s oznakom ‘EI’ Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za učinkovitiju borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, a njegovim usvajanjem Vijeće ministara BiH u očekivanju dobivanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Europskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja EU-a.

Novi zakon harmonizira sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz zadnjeg kruga evaluacije.

Aktualni saziv Vijeća ministara BiH u veljači ove godine usvojio je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()