Vijeće ministara: Usvojena Strategija javnih nabavki u BiH

Strategija, uz institucionalni okvir, monitoring i pravnu zaštitu, uključuje šest strateških EU prioriteta javnih nabava

19.03.2024. 17:14
  • Podijeli:
AA-20230823-31982463-31982457-SAVJET_MINISTARA_BIH_DODATNE_KONSULTACIJE_O_ZAKONU_O_SUDOVIMA_I_ZAKONU_O_ORGANIZACIJI_TRZISTA_VINA-64e64ef6466d2.webp Foto: Anadolija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju javnih nabava u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2024. – 2028. godine i Akcijski plan za njezino provođenje, radi jačanja kapaciteta u ovom području i ispunjavanja jednog od prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u.

Usvajanjem ove strategije, koju je pripremila Agencija za javne nabave BiH, stvaraju se pretpostavke za moderan, transparentan, konkurentan i učinkovit sustav javnih nabava sukladno zakonodavstvo Europske unije i najboljim praksama.

Strategija, uz institucionalni okvir, monitoring i pravnu zaštitu, uključuje šest strateških EU prioriteta javnih nabava, i to profesionalizaciju, uvođenje zelenih i društveno odgovornih javnih nabava, digitalizaciju, jačanje transparentnosti, integriteta i kvalitete te centralizaciju javnih nabava, kao i povećanje pristupa malih i srednjih poduzeća tržištu javnih nabava.

Akcijski plan, kao sastavni dio ove strategije, sadrži specifične ciljeve i mjere, uz opis aktivnosti za realizaciju, s rokovima za izvršenje, potrebnim financijskim i ljudskim resursima, odgovornim institucijama i drugim institucijama koje doprinose implementaciji, te navodi rezultate i rizike u tim procesima.

Provođenje odluke Ustavnog suda: Dopuna Zakona o naknadama u pravosuđu

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostavit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH.

Dopunama Zakona, koje je predložilo Ministarstvo pravde, vrši se ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nositeljima pravosudnih funkcija, sucima i tužiteljima na razini BiH, a radi osiguranja načela nezavisnosti pravosuđa.
Istodobno se uvodi naknada za obvezno dežurstvo ili pripravnost za rad sucima i tužiteljima, a njezinu visinu, uvjete i način ostvarivanja definirat će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom.

Ustavni sud BiH je ranijom odlukom utvrdio kako Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini BiH nije u skladu s odgovarajućim odredbama Ustava BiH, Protokola uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama BiH.

Dopunjen Zakon o administrativnim pristojbama

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o administrativnim pristojbama uz nomotehničke sugestije Ureda za zakonodavstvo.

Prijedlog zakona, koji je predložilo Ministarstvo financija i trezora, u funkciji je realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unapređenja praćenja naplatecarinskih dažbina i administrativnih pristojbi.
Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za neizravno oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne pristojbe te olakšavanja obveznicima uplate pristojbe po svakom predmetu. Dopunom ovog zakona omogućava se i da prinudnu naplatu pristojbi provodi Sud
Bosne i Hercegovine. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o administrativnim pristojbama bit će dostavljen na
razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pokrenute aktivnosti zapristup EU programu "Digitalna Evropa"

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između Europske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o sudjelovanju u programu Unije - Digitalna Europa (2021. – 2027.), s ciljem osiguranja brže digitalne transformacije društva i gospodarskog oporavka u BiH.
Vijeće ministara BiH pristupanjem ovom programu, koji financira Europska unija, želi osigurati strateška financijska sredstva za odgovor na globalne digitalne izazove i pristup Bosne i Hercegovine projektima u ključnim područjima: superračunarstvo, umjetna inteligencija, napredne digitalne vještine i široka upotreba digitalnih tehnologija.
Ministarstvo komunikacija i prometa predložilo je zaključivanje ovog sporazuma kako bi se pravnim osobama u Bosni i Hercegovini omogućilo ravnopravno apliciranje sa subjektima iz zemalja članica Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova za financiranje projekata u ovim oblastima digitalizacije. Pristupanje BiH ovom programu omogućit će razvitak sektora informacijsko- komunikacijskih tehnologija i IT industrije, unaprijediti konkurentnost domaćeg gospodarstva i pozitivno utjecati na povećanje standarda u BiH.

Prijedlog osnova za zaključivanje ovog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.
Na sjednici su dana zaduženja Ministarstvu komunikacija i prometa koje će jednom godišnje Vijeću ministara BiH dostavljati izvješće u vezi s povučenim sredstvima na temelju ovog programa te je dužno koordinirati aktivnosti s Uredom predsjedatelja u vezi s pripremnim i aktivnostima koje se poduzimaju u procesu provedbe ovog sporazuma, uključujući i sastanke s Europskom komisijom.

Sastanak BiH i EU o reformi javne uprave

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o 7. sastanku Posebne skupine za reformu javne uprave između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 16. 4. 2024. godine u Sarajevu. Na sjednici je usvojen dokument za diskusiju i na znanje primljen dnevni red te je dana
suglasnost na prijedlog izaslanstva Bosne i Hercegovine za ovaj sastanak koji će u dvije sesije uključivati politički dijalog na visokoj razini te dijalog o reformi javne uprave na tehničkoj razini. Predsjedatelj izaslanstva BiH za visoki politički dijalog bit će ministar pravde BiH Davor Bunoza, koji će biti na raspolaganju medijima za upite u vezi s ovim sastankom. Istodobno će izaslanstvo BiH, tijekom dijaloga na tehničkoj razini, predvoditi koordinator za reformu javne uprave Darko Kasap. Na sjednici je usvojena Informacija Direkcije za europske integracije o održanom sedmom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Europske unije i Bosne i Hercegovine.

Reforma javne uprave

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda koordinatora za reformu javne uprave, donijelo je Odluku o imenovanju članova i zamjenika članova nadzornih timova za implementaciju reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini uime Vijeća ministara BiH u novom tekstu i uz prihvaćene korekcije na sjednici.
Predstavnici odgovornih institucija Vijeća ministara BiH imenovani su u nadzorne timove za šest reformskih oblasti te ćе zajedno s imenovanim predstavnicima vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH usmjeravati i nadzirati reformske procese te osigurati operativnu potporu provedbi usuglašenih mjera. Reformske oblasti su izrada politika i koordinacija, upravljanje javnim financijama,
državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima, odgovornost, bolje pružanje usluga i kvaliteta u ovom području, kao i digitalizacija u području pružanja usluga.

Omogućen ulazak i boravak u BiH za tri državljanina Palestine

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosnu i vHercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH. Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak i boravak u BiH za tri osobe (majka i dvoje djece) koje su srodnici  državljana BiH, a za koje je ranije izvršena sigurnosna provjera. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza „Međunarodni aerodrom Sarajevo“.

Izvoz organskih proizvoda iz Bib premašio osam miliona eura

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u suradnji nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta BiH, nastavi aktivnosti na donošenju državnog zakona o organskoj proizvodnji hrane sukladno preporukama sa Sedmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i
ribarstvo između EU i BiH. Prethodno je usvojena Informacija o stanju organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini kojom se naglašava potreba nastavka praćenja zakonodavstva EU-a i provedba
aktivnosti uklađivanja domaćih s propisima EU-a u ovom području. U Informaciji se navodi kako ohrabrujući rast broja organskih proizvođača, prerađivača i površina u organskoj proizvodnji te poljoprivrednih poticaja još nije dovoljan za razvoj organskog sektora u BiH u punom potencijalu. Dodaje se kako je potrebno stvarno i strateško opredjeljenje politika i provedba adekvatnih mjera te dodatnih ulaganja i poticaja za ubrzani rast organske poljoprivrede u BiH, s obzirom da postoji rastuća globalna potražnja za ovim proizvodima. Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH u 2022 godinu je bila veća od 8 miliona
eura, a proizvodilo se na više od 1.700 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Informacija pravbobraniteljstva o svim pokrenutim sporovima protiv BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Pravobraniteljstva BiH o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inozemstvu koji mogu imati dodatne financijske implikacije na proračun institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH, odnosno one razine vlasti na koju se
spor odnosi. Informacija sadrži pregled osam postupaka s detaljnim podacima o njihovom
pojedinačnom status i vrijednostima spora, među kojima je njih sedam u fazi
arbitražnog postupka ili mirnog rješavanja spora. Jedan postupak priprema Bosna i Hercegovina protiv GAVI-ja (GLOBAL ALLIANCE FOR VACCINES AND IMUNISATION) radi vraćanja cjelokupnog neutrošenog
novčanog iznosa mirnim ili drugim utuživim putem jer je GAVI jednostrano zadržao1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključenog s BiH o preuzimanju obveza nabave cjepiva za COVID-19.
GAVI je Bosni i Hercegovini isporučio samo 27 % ili 332.640 cjepiva od ukupno naručenih i plaćenih 1.232.000 doze cjepiva, a tijekom trajanja ugovora nije isporučeno 899.360 doza cjepiva.

Imenovan V.D. zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o isteku mandata vršitelja dužnosti zastupnika Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava. Na sjednici su dana zaduženja nadležnim institucijama za poništavanje javnog natječaja za tri rukovodeća državna službenika na poziciji zastupnika u Uredu zastupnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Europskim sudom za ljudska prava, koji je raspisan 12. 5. 2023. godine. U Službenom glasniku BiH bit će objavljena ispravka Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o zastupniku i Uredu zastupnika Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, kako bi se uskladila s odlukom Vijeća ministara BiH s 37. sjednice, od
20. 5. 2021. godine glede uvjeta koje zastupnik mora ispunjavati za imenovanje. Istodobno će s ovom odlukom biti usklađen i Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ureda zastupnika Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava. Zbog isteka mandata doneseno je Rješenje o razrješenju vršitelja dužnosti zastupnika Harise Bašić i Monike Mijić, a ranije je na osobni zahtjev ove dužnosti razriješena
Jelena Cvijetić. Istodobno je doneseno Rješenje o imenovanju Monike Mijić, Bojana Bajića i Amera
Hasanefendića za vršitelje dužnosti zastupnika do okončanja natječajne procedure, a
najduže na razdoblje od tri mjeseca.

Odbor Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva civilnih poslova o provedenom postupku javnog natječaja za izbor i imenovanje šest članova Odbora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kojima je ranije istekao mandat. Za članove Odbora imenovani su Milica Vuković, Željka Marković Sekulić i Jazid Bajrić. Prethodno su dužnosti članova Odbora zbog isteka mandata razriješena tri člana, i to Branka Kovačević, Zdenka Leženić i Uma Isić. Ministarstvo civilnih poslova raspisat će javni natječaj za izbor još tri člana Odbora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()