Vijeće ministara će u utorak pokušati još jednom da usvoji Zakon o sudu BiH

Tačka razdora u vladajućoj koaliciji je pitanje gdje će se nalaziti Apelaciono odjeljenje Suda BiH. Stranke iz Federacije BiH insistiraju da bude u Istočnom Sarajevu, dok SNSD insistira da odjeljenje bude u Banjaluci

13.03.2024. 21:15
  • Podijeli:
AA-20230823-31982463-31982457-SAVJET_MINISTARA_BIH_DODATNE_KONSULTACIJE_O_ZAKONU_O_SUDOVIMA_I_ZAKONU_O_ORGANIZACIJI_TRZISTA_VINA-64e64ef6466d2.webp Foto: Anadolija

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je za utorak, 19. mart sazvala sjednicu Vijeća ministara na čiji dnevni red je i uvršten Zakon o sudu Bosne i Hercegovine.

Nakon što je u nekoliko navrata nacrt Zakona o sudu skinut sa dnevnog reda Vijeća ministara, novi pokušaj će biti u utorak 19. marta, kada će se naći na Dnevnom redu 43. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Zakon o sudu Bosne i Hercegovine je bio jedan od prioriteta koji je Evropska komisija stavila pred Bosnu i Hercegovinu kako bi dobili pozitivan izvještaj za otvaranje pregovora o pristupanju. Iako Zakon nije usvojen, Evropska komisija je pozitivnim ocijenila napredak BiH i dala zeleno preporuku Evropskom vijeću da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

Tačka razdora u vladajućoj koaliciji je pitanje gdje će se nalaziti Apelaciono odjeljenje Suda BiH. Stranke iz Federacije BiH insistiraju da bude u Istočnom Sarajevu, dok SNSD insistira da odjeljenje bude u Banjaluci.

Vijeće ministara će se na 43. sjednici osim o Nacrtu Zakona o sudu BiH, naći će se i Nacrt zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovini te Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()