Vijeće ministara BiH podržalo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva

Inicijativa je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH

05.02.2024. 09:22
  • Podijeli:
AA-20230614-31427260-31427253-VIJECE_MINISTARA_BIH_UTVRDEN_PRIJEDLOG_SPORAZUMA_S_VLADOM_HRVATSKE_O_REKONSTRUKCIJI_MOSTA_NOVI_GRAD_DVOR-6489c06d45c43.webp Foto: Anadolija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 37. sjednici razmotrilo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će je uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) da razmotri provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara.

Zajednička inicijativa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava  od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba.

Povodom navedene inicijative predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se s Vlatkom Martinović, direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, koja je zahvalila na datoj podršci predsjedateljice Krišto i Vijeća ministara BiH inicijativi za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

Martinović je kazala kako je prihvaćanje ove inicijative iznimno važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sustava i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana. Ukidanje/povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva značajno bi financijski rasteretila fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Krišto istakla je spremnosti podrške u daljnim procesima realizacije inicijative i ostalih aktivnosti koji pridnonose unapređenju zdravstvenog sustava i unapredjenju zdravstvene zaštite građana BiH u cilju približavanja zdravstvenim sustavima Europske unije koji su središnji dio visoke razine socijalne skrbi u Europi koji pridonose društvenoj koheziji i društvenoj pravdi, kao i održivom razvoju.

Inicijativa je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()