Utvrđen prijedlog sporazuma s Vladom Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad - Dvor

Zaključivanjem ovog sporazuma definiše se zajedničko ulaganje u rekonstrukciju mosta Novi grad - Dvor preko rijeke Une

14.06.2023. 15:28
  • Podijeli:
AA-20230614-31427260-31427253-VIJECE_MINISTARA_BIH_UTVRDEN_PRIJEDLOG_SPORAZUMA_S_VLADOM_HRVATSKE_O_REKONSTRUKCIJI_MOSTA_NOVI_GRAD_DVOR-6489c06d45c43.webp Foto: Anadolija

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je utvrđen prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH) - Dvor (Hrvatska), s Izvješćem o vođenju pregovora radi njegova usuglašavanja.

Zaključivanjem ovog sporazuma definiše se zajedničko ulaganje u rekonstrukciju mosta Novi grad - Dvor preko rijeke Une, za nesmetano odvijanje cestovnog prometa na trasi prometnice M4, sa strane Bosne i Hercegovine, s nastavkom na državnu cestu DC6, s hrvatske strane.

Troškove rekonstrukcije mosta, BiH i Hrvatska će snositi u jednakim dijelovima, po 50 posto, navedeno je iz Vijeća ministara.

Realizacija ovog projekta omogućit će neometani i kontinuirani promet putnika i roba te vraćanje u punu funkciju graničnog prijelaza za međunarodni robni promet.

Prijedlog sporazuma s izvješćem o vođenju pregovora za njegovo zaključivanje bit će što hitnije dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika iz BiH je predložen ministar komunikacija i prometa.

Također, Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usuglasilo Prijedlog materijala za razmatranje na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Zagrebu 20. juna 2023. godine.

Prijedlog sadrži točke dnevnog reda iz osam oblasti, i to: Suradnja i pomoć Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Europskoj uniji te prekogranična i razvojna suradnja; Obrana, financije, poljoprivreda, prostorno uređenje; Vanjska politika; Infrastrukturni projekti; Upravljanje granicama, migracijama i civilna zaštita; Zaštita okoliša; Znanost, obrazovanje, kultura i sport te Rad, socijalna skrb, zdravstvo i mladi.

Dnevni red zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH bit će objavljen na web-stranici Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je odluku o imenovanju članova zajedničkih tijela i članova Pregovaračkog tima za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Za člana Stalnog zajedničkog povjerenstva viših predstavnika država nasljednica je imenovan zamjenik ministra financija i trezora BiH Muhamed Hasanović. Istodobno su za članove Zajedničkog povjerenstva i šefove ekspertnih timova imenovani zamjenik ministra obrane BiH Aleksandar Goganović (Aneks A Sporazuma o pitanjima sukcesije), zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (Aneks B), viceguvernerka Centralne banke BiH Ernadina Bajrović (Aneks C), ravnateljica Arhiva BiH Danijela Mrda (Aneks D) i pomoćnik ministra pravde BiH Niko Grubešić (Aneks G).

Na sjednici je imenovan Pregovarački tim za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, u čiji sastav ulaze danas imenovani članovi zajedničkih povjerenstava. Oni će zamijeniti ranije članove koji više ne obavljaju funkcije u ministarstvima i tijelima iz kojih su imenovani, čime se omogućava nastavak provedbe aktivnosti iz Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, donijelo je odluku o formiranju Interresorne radne skupine za praćenje implementacije ciljeva održivog razvoja (SDG vijeće).

Prema odluci, u SDG vijeće su imenovani predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje, Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Republike Srpske, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Ureda koordinatora Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH i Odjela za gospodarski razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH. Za predsjedatelja i supredsjedatelja SDG vijeća imenovani su Zoran Zeljko iz Direkcije za ekonomsko planiranje i Miloš Prica iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zadatak SDG vijeća je da, temeljem podataka svih razina vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, te uz konzultacije sa socioekonomskim partnerima, priprema i prezentira godišnja izvješća o provedbi Okvira realizacije ciljeva održivog razvoja u BiH i dobrovoljna izvješća prema Ujedinjenim narodima. Ova izvješća će Direkcija za ekonomsko planiranje dostavljati Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Također, SDG vijeće je zaduženo za upravljanje, praćenje, izvještavanje i koordinaciju procesa iz Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, a po potrebi će organizirati javne forume i internetske platforme za diskusije, savjetovanja, razmjenu ideja i slično. Te aktivnosti će obavljati u uskoj suradnji s međunarodnim partnerima.

Mandat SDG vijeća traje do 31. decembra 2023. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, donijelo je odluku o formiranju Organizacijskog odbora za organizaciju Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji će biti održan u oktobru 2023. godine u Sarajevu.

U Organizacijski odbor Digitalnog samita imenovani su predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva financija i trezora BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Za predsjedateljicu Organizacijskog odbora imenovana je Sanja Škuletić - Malagić iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Zadatak Organizacijskog odbora je provođenje aktivnosti u vezi s organizacionom, sigurnosnom, protokolarnom i medijskom pripremom Digitalnog samita, a s ciljem pravodobnog, koordiniranog i efikasnog postupanja nadležnih institucija.

Dokumentom "Zajedničko regionalno djelovanje" (Common Regional market – CRM) i njegovim akcijskim planom usvojenim 10. novembra 2020. godine u Sofiji za razdoblje 2021. - 2024. godine ekonomije Zapadnog Balkana su se obvezale da će zajedno raditi na integraciji regije u paneuropsku digitalnu zonu. Domaćini Digitalnog samita do sada su bili Skopje (2018. godine), Beograd (2019.), Tirana (2020.), Podgorica (2021.) i Priština (2022.), a Bosna i Hercegovina je ovogodišnji domaćin.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvješće o izvršenju proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za razdoblje januara - mart 2023. godine, koje će Ministarstvo financija i trezora objaviti na svojoj web-stranici.

Ukupno ostvareni prihodi, financiranje i primici na raspolaganju institucijama BiH u prvom kvartalu ove godine iznosili su 277.995.962 KМ, od čega su prihodi od neizravnih poreza 214.697.664 KМ.

Ukupno ostvareni rashodi i izdaci proračuna institucija BiH za prvi kvartal tekuće godine iznosili su 241.951.570 KМ i izvršeni su u većem iznosu od oko 27,1 milijun KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Povećanje se odnosi na veće izvršenje tekućih izdataka, zbog rasta brutoplaća i naknada zaposlenih u institucijama BiH na osnovi zakonskih i podzakonskih akata donesenih tijekom protekle godine, kao i povećanja materijalnih troškova zbog rasta cijena goriva i svih drugih roba i usluga.

U prvom kvartalu 2023. godine sve dospjele obveze temeljem vanjskog državnog duga su izmirene pravodobno u ukupnom iznosu 336.115.365,60 KМ.

Vijeće ministara BiH imenovalo je Natašu Grubišu za direktoricu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, a Sabinu Bešlagić za zamjenicu direktorice, na mandatno razdoblje od četiri godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()