Ustavni sud RS utvrdio: Nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda

Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS stupa na snagu

08.08.2023. 12:53
  • Podijeli:
Kleveta NSRS_UNA-6419f4b380ed2.webp Foto: UNA

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas na sjednici u Banjaluci da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odredbama Zakona o izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, jer "nema potrebne pravne argumentacije".

Saopćeno je da "Ustavni sud RS smatra da pravna argumentacija ne postoji u smislu relevantnih normi i garancija Ustava RS-a o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH".

Narodna skupština RS je 20. jula ove godine, glasovima zastupnika vladajuće većine, usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS kojim je kriminalizovana kleveta.

Entitetski Ustavni sud je bio posljednja "stepenica" prije objavljivanja spornog zakona kojim se kriminalizuje kleveta, a nakon što Vijeće naroda RS-a i Zajednička komisija prethodno nisu mogli postići saglasnost. Slijedi da se zakon sada objavi u Službenom glasniku RS nakon čega stupa na snagu.

Nova glava krivičnih djela se odnosi na povredu ugleda i časti, a propisane su novčane kazne od 1.000 do 6.000 KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()