Uspješna posjeta Rusiji i Bjelorusiji: Dodik najavio nastavak saradnje u svim oblastima

Dokaz te uspješne posjete su brojne dogovrene saradnje i potpisani memorandumi, kako u oblasti zdravstva, tako i u oblasti poljoprivrede, nauke i obrazovanja

23.02.2024. 19:33
  • Podijeli:

Bila je ovo jedna od najuspješnijih posjeta Rusiji, ali i Bjelorusiji, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon povratka iz višednevne posjete ovim zemljama, gdje je predvodio delegaciju Republkike Srpske. 

Ističući da je ponosan na dogovorene saradnje, ponovio je da Republika Srpska u Rusiji i Bjelorusiji ima prijatelje.

"Jedna veoma, veoma dobra i uspješna posjeta", poručio je predsjednik Dodik.

Dokaz te uspješne posjete su brojne dogovrene saradnje i potpisani memorandumi, kako u oblasti zdravstva, tako i u oblasti poljoprivrede, nauke i obrazovanja.

"Nastavljamo dalje da sarađujemo na svim segmentima, privrednim prije svega. Rusija je prošle godine bila najveći investitor u BIH. Rusija nastavlja da održava svoju pažnju i spremna je da nastavi sa isporukama prije svega gasa za potrebe i FBiH i Srpske po istim okolnostima kao i do sada", izjavio je predsjednik Republike Srpske.

Da je ovo bila jedna od najuspješnijih diplomatskih posjeta, saglasni su i ministri koji su činili dio predsjednikove delegacije.

"Dogovorili smo memorandum i potpisali ga i idemo dalje u njegovu realizaciju. To će biti prva aktivnost da pozovemo kolege iz Bjelorusije da dođu kod nas ali i da pružimo nađim pacijentima bolju zdravstvenu zaštitu", kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Republika Srpska u zadnje vrijeme intenzivira svoju saradnju u oblasti nauke i visokog obrazovanja naročito sa Ruskom Federacijom. U Minsku smo imali sastanak u njihovoj Akademiji nauka i umjetnosti, i nadam se da će moje kolege već od iduće sedmice početi već prve korake u saradnji sa njihovom akademijom", izjavio je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

"Od juče je već krenula aktivnost na nivou Republike Srpske, biće finalizirana u junu kada ćemo se tamo pojaviti na sajmu poljoprivrede. U svakom slučaju ovo su veliki koraci za Republiku Srpsku", rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Veliki koraci i u političkom smislu, i to vidljivu kroz podršku ruskog predsjednika Republici Srpskoj, na šta je Dodik posebno ponosan.

"Ruska Federacija ima pozitivan stav prema miru, stabilnosti u BiH. Predsjednik Putin je posvećen očuvanju mira i ovdje i u regionu i nema nijedan zahtjev koja bi ruska strana mogla da uputi nama sa stanovišta potrebe da bilo šta činimo ili izvršavamo. Ruska Federacija je jedna od svjedoka Dejtonskog sporazuma i ono što je važno jeste da smo nastavili dalje da razgovaramo o potrebi jasnog stava Rusije u okviru UN vezano za taj aranžman", kazao je Dodik.

Predsjednik Dodik naglasio je veoma važnim to što se Republika Srpska pokazala bitnim sagovornikom i u Rusiji i Bjelorusiji. U skoroj budućnosti najavio je novu posjetu Rusiji, ali i još nekim drugim zemljama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()