UNA saznaje: Parlament FBiH o setu energetskih zakona najkasnije do 15. jula

Federacija bi mogla regulisati energetsku oblast do kraja narednog mjeseca

27.06.2023. 10:50
  • Podijeli:
parlament_federacije - una-6388ab6a3bbd6.webp Foto: UNA

Federacija Bosne i Hercegovine mogla bi do  kraja jula  ove godine dobiti set energetskih zakona koji bi donijeli velike benefite za građane.

Portal UNA saznaje da bi sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebalo da se održi najkasnije do 15. jula i da  će na toj sjednici  poslanici raspravljati o setu ovih zakona.

Riječ je o Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetske djelatnosti u FBiH, Prijedlog zakona o električnoj energiji FBiH i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije.

Ovim zakonima uređuje se  oblast energetike, usklađuje energetska politika, planira razvoj, opredjeljuje za korištenje obnovljivih izvora energije, te omogućuje funkcionisanje regulatornog tijela u Federaciji BiH.

Admir Čavalić, ekonomski stručnjak i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za portal UNA ističe da je riječ o ključnim zakonima koji se, prije svega, vežu i za evropske integracije i predstavljaju jedan od uvjeta ulaska u EU.

“Dakle, regulisanje domaćeg energetskog tržišta. S druge strane, razumljiva je harmonizacija nekih propisa koja se donosi u paketu. A možda, ono što je najvažnije, uvodi kategorije tzv. Presumera, ondosno daje mogućnost građanstvu da tropi, ali i da proizvodi električnu energiju i neke druge energente. I u tom kontekstu ovi zakoni značajno modernizuju energetski sektor u Federaciji BiH”, kaže Čavalić.

Ističe da je bitno da se ti zakoni donesu i da vjeruje da će na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH već početkom narednog mjeseca oni biti doneseni i to jednoglasno.

“Naravno, moraće se amandmanski djelovati, uvesti veći nivo transparentnosti, regulisati neke oblasti koje se nekako čudno pojavljuju, poput Fonda iz ekološke oblasti, ali u kompletu taj zakon stabilizira ekonomsko tržište, daje veće ovlasti entitetu Federacije BiH, u vezi plina i nekih drugih energenata i svakako poboljšava energetsku neovisnost stanovništva, privrde, ali ukupno entiteta”, kaže Čavalić.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()