Uk o štrajku u školama: Nećemo pristati na ucjene prosvjetara, plate su im porasle za 46 posto

Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prevoz i dodatak na minuli rad, kazao je

17.04.2024. 14:49
  • Podijeli:
nihad uk una-6523dac61cec7.webp Foto: UNA

Gostujući sinoć u emisiji Polis Televizije Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk komentarisao je brojne teme u Kantonu i dao odgovore na niz aktuelnih pitanja među kojima su bila i ona o štrajku prosvjetara u osnovnom obrazovanju te o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi.

Započeo je štrajk upozorenja Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja. Prema ranijim najavama, dvosatnim štrajkom, svakodnevno do kraja školske godine, prosvjetari u osnovnim školama žele ukazati na probleme u radu i neadekvatna primanja za svoj rad. Ovim potezom, prema riječima premijera Uka, najviše će ispaštati učenici i njihovi roditelji.

"Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plate u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto", istakao je premijer Uk.

Iako ne razumije njihovo nezadovoljstvo, rekao je da namjerava ponovo razgovarati s predstavnicima Sindikata ali da na ucjene neće pristati.

"Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prevoz i dodatak na minuli rad. No, ne treba licitirati da li je to odlična plata. Smatram da je plata dobra, da treba i dalje rasti kao što trebaju rasti i plate u javnom i privatnom sektoru", zaključio je.

Dosta kontroverzi polučila je i najavljena tema o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi, popularno nazvana "porez na prazne stanove". Evidentno je da sve veći broj građana iz BiH i dijaspore kupuje nekretnine kao najbolji vid ulaganja novca, čime konstantno povećavaju cijene kvadrata pri kupovini ali i pri iznajmljivanju stanova.

"Imenovana je Radna grupa koja će analizirati tržište, broj takvih nekretnina u Kantonu Sarajevo, najbolje prakse u zemljama regiona i zemljama Evropske unije - i pred nas doći s informacijama i prijedlozima kako riješiti ovaj problem koji dovodi do konstantnog rasta cijene kvadrata nekretnina ali i rente za stanove", poručio je premijer Uk.

"Oporezivanje praznih nekretnina, onih koje nisu u upotrebi, je jedan od modela snižavanja cijena kvadrata stanova u prodaji ali i najmu. Mi želimo da animiramo vlasnike dodatnih nekretnina da ih stave u promet tako što će ih izdavati. Na taj način će kroz ubiranje rente plaćati određeni porez na izdavanje a zbog znatnog broja takvih nekretnina, cijene najma stana će sigurno padati. Time bi imali dupli efekat - snižavanje cijena rente za stanove što bi sigurno dovelo i do snižavanja cijene kvadrata stana pri kupovini."

Pored ovih tema, premijer Nihad Uk govorio je i o narativu koji je stvoren oko sigurnosne situacije u Kantonu, kojim su otvorena vrata nekim populističkim inicijativama i djelovanju pojedinih stranaka, ili njihovih pojedinaca, da rade lične obračune s Vladom KS, komesarom i policijom.

Gostovanjem u emisiji Polis dotakao se i tema zajedničkog nastupa Trojke na predstojećim lokalnim izborima, subvencija za mlade, cijena komunalnih usluga i Nacrta urbanističkog plana za Kanton Sarajevo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()