Ugrožava li stranka Jelene Trivić više vlast ili opozicione partije?

Iz vlasti poručuju da su bezbrižni, iz opozicije pozivaju na saradnju

27.03.2023. 14:09
  • Podijeli:
trivic_opozicija-1667565697754.webp Foto: UNA

Ono o čemu se već mjesecima spekulisalo, juče je dobilo direktnu potvrdu. Donedavna potpredsjednica PDP-a i kandidatkinja opozicije na prošlogodišnjim Opštim izborima za poziciju predsjednika Republike Srpske, Jelena Trivić, ide u formiranje nove stranke, koja će nositi ime Narodni front.

U uvodnom videu, koji je podijelila putem društvenih mreža, osim same potvrde i naziva pokreta u nastajanju, nismo uspjeli saznati više informacija. Trivićeva „tihuje“ već duži period, pa još uvijek nismo dobili odgovore ko će biti u rukovodstvu Narodnog fronta, kakav će odnos imati sa drugim opozicionim partijama ali i ono o čemu javnost najviše bruji, da li će dobiti i direktan „vjetar u leđa“ od vlasti Srbije predvođene SNS-om i njihovim liderom Aleksandrom Vučićem.

Podijeljena su i mišljenja da li će pomenuti pokret uspjeti privući apstinente pa i dojučerašnje glasače stranaka vladajuće koalicije ili će doći samo do preraspodjele unutar opozicionog bloka. Lider PDP-a Branislav Borenović pomirljivo komentariše nastanak nove partije, iako će ona neminovno povući sa sobom dobar dio PDP-ovih glasača.

"Svakom novom političkom subjektu, pokretu ili pojedincu, koji će doprinijeti, da uklonimo aktuelni režim i da Republiku Srpsku učinimo dostojanstvenom, srećnom i zaposlenom, želim mnogo sreće. Moguće da opozicija različitim putevima dođe do istog cilja a to je da SNSD, Dodika i sve one koji su oličenje svega lošeg pošaljemo u opoziciju, ili u političku penziju", rekao je Borenović, a na direktno pitanje podržava li nastanak novog pokreta kratko odgovorio: "Vidjećemo. Svi moramo biti svjesni svoje uloge".

V.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević još ranije je naglasio kako je najveća opoziciona stranka u RS raspoložena da sarađuje sa Jeleninim pokretom a sreću joj je poželio i lider pokreta "Za pravdu i red" Nebojša Vukanović. Vukanović naglašava da ne strahuje kako će se njegovi glasači "odliti" ka novom pokretu a kada je riječ o budućoj saradnji, ističe da je potrebno znati više detalja o tome kako će se Narodni front pozicionirati na političkoj sceni Republike Srpske, ko će biti najbliži saradnici Trivićke i kakav će joj biti program.

Sa druge, strane, funkcioneri vladajuće koalicije tvrde da ih formiranje novog pokreta ni najmanje ne dotiče te da je to, kako kažu, stvar isključivo opozicionog bloka.

"Ne vjerujem u veliki politički uspjeh novoformirane partije, niti joj predviđam dugovječnost. Siguran sam da će Jelena Trivić strukture popuniti članstvom koje pripada opozicionim bloku u Republici Srpskoj i tako još više rascjepkati ionako krhku i nedinamičnu opoziciju kod nas", kaže šef SNSD-ovog poslaničkog kluba, Igor Žunić.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković kaže da je Narodni front nova podjela opozicije, čije će glasove pokret "pokupiti". Sličnog mišljenja je i savjetnik predsjednika RS, Milan Tegeltija, koji je jučerašnju najavu komentarisao putem Tvitera.

"Osnivanjem nove stranke Jelena Trivić će samo dalje degradirati SDS jer se u PDP više nema šta degradirati. Osnivanje nove stranke u stvari je množenje s nulom sadašnjih opozicionih partija uključujući i Vukanovića, dok na vladajuće neće imati nikakav efekat", napisao je Tegeltija.

Sada je na potezu sama Trivićeva, a nakon što u javnosti budu poznati njeni saradnici, rukovodstvo i članovi, postaće jasnija snaga ovog pokreta, bar u svojim prvim danima.

Inače, Narodni front postaće četvrta opoziciona partija, dok vladajuću koaliciju trenutno čini čak sedam subjekata.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()