Udruženja poslodavaca zatijeva povećanje plata u Federaciji BiH

Na taj način će se najdirektnije omogućiti podrška građanima, poboljšati materijalni položaj zaposlenih u realnom sektoru i makar usporiti odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH

20.06.2023. 17:39
  • Podijeli:
marke-budzeti-pixsell-durgut.jpg

Udruženje poslodavaca u FBiH pozvalo je poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da prihvate uvrštavanje izmjena i dopuna zakona o doprinosima i porezu na dohodak na dnevni red sutrašnje sjednice, koje će omogućiti povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru do 400 KM.

Na taj način će se najdirektnije omogućiti podrška građanima, poboljšati materijalni položaj zaposlenih u realnom sektoru i makar usporiti odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

U saopštenju se naglašava da donošenjem izmjena i dopuna ovih zakona neće biti narušena stabilnost budžetskih i vanbudžetskih fondova u FBiH.

Udruženje poslodavaca FBiH pozdravilo je jednoglasnu odluku Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da zatraži uvrštavanje ovih izmjena i dopuna zakona u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

"Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je posljednji momenat za donošenje izmjena i dopuna ovih zakona. U julu i avgustu nam slijede godišnji odmori, nakon toga će opet neka druga pitanja biti u fokusu parlamentaraca. Već smo izgubili šest mjeseci, poslanici i delegati Parlamenta FBiH ne smiju dozvoliti da zaposleni u realnom sektoru izgube cijelu godinu i ostanu bez značajnijeg povećanja plata", napominje se u saopštenju.

Udruženje poslodavaca FBiH je zajedno sa Savezom samostalnih sindikata BiH krajem prošle godine, nakon gotovo osam godina čekanja na usvajanje sistemskih rješenja, kreirao izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Cilj ovih zakonskih rješenja je povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, ali na način da najveći iznos pripadne radnicima, a ne kao što je do sada bio slučaj, da gotovo isti iznos povećane plate radnicima, pripadne i državi.

Ekonomsko-socijalno vijeće za teoritoriju FBiH jednoglasno je podržalo zajednički prijedlog Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()