U toku sjednica CIK-a: Veliki broj nepravilnosti na listićima za predsjednika i potpredsjednike RS

Za početak je prezentiran izvještaj Glavnog centra za brojanje, a naglašeno je da je pronađen veliki broj nepravilnosti

27.10.2022. 14:39
  • Podijeli:
CIK_sjednica_foto_YT-1666874355083.webp Foto: YouTube

Centralna izborna komisija BiH na sjednici koja je u toku analizira izvještaj Glavnog centra za brojanje i donijeti odgovarajuće odluke u vezi rezultata ponovnog brojanja za predsjednika i potpredsjednike RS.

CIK BiH je po službenoj dužnosti 10. oktobra donio odluku da se ponovo broje glasovi za predsjednika RS, zbog, kako je obrazloženo, brojnih nepravilnosti i matematičkih nelogičnosti. Tokom 14 dana ponovo su brojani glasački listići sa 2.239 biračkih mjesta u RS sa glasanja 2. oktobra.

Za početak je prezentiran izvještaj Glavnog centra za brojanje, a naglašeno je da je pronađen veliki broj nepravilnosti.

Direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković kazao je da do trenutka objavljivanja ovog izvještaja nisu dostavljene 62 vreće u Glavni centar za brojanje.

"Suočili smo se u problemima zbog nepropisnog pakiranja izbornog materijala. Nisu nam dostavljena 23 izvoda iz Centralnog izbornog popisa. Razlika u broju listića između listića dostavljenih OIK/GIK i Glavnom centru za brojanje u Banjaluci 1468, Brčko 418", kazao je Mišković.

Ukazao je i na veliki broj onih koji su tražili pomoć, a posebno na nekoliko biračkih mjesta u Kneževu.

Upozorio je i na izlaznost veću od 95 posto na jednom biračkom mjestu u Istočnom Starom Gradu.

"Vreće su dolazile nezapečaćene, imali smo poderanih vreća, u vrećama smo nalazili materijale za druge nivoe vlasti. 38.018 je bilo nevažećih listića. Našli smo iskopirane, isprintane listiće, njih 16 na jednom biračkom listiću, na drugom 10, u Brčko Distriku na jednom biračkom mjestu 19, a na drugom 18", rekao je Mišković.

Vanja Bjelica Prutina je kazala da nije zadovoljna izvještaj, koji ne daje odgovore na ključna pitanja.

Istakla je da neće podržati ovakav izvještaj Glavnog centra za brojanje, te da ga neće podržati ukoliko se stavi na glasanje.

"Analiza nevažećih listića pokazala je da ih je više nego što je prikzano. To znači da je broj nevažećih 20.670, a prema drugim kriterijima 15.080. A bilo je više od 21.000 i 16.840 po drugim kreterijima, dakle veći broj. To znači da bez adekvatne analize ovog izvjetaja nije moguće. Ali to je odbijeno", istakla je.

Navela je primjer jednog biračkog mjesta u Srebrenici, na kojem je kako je kazala bilo ukupno 47 glasačkih listića, te da niti jedan nije priznat jer niti na jednom nije bilo sigurnosnih pečata i validnih pečata.

Irena Hadžiabdić istakla je da podržava većinu navoda kolegice Vanje Bjelica-Prutina.

"Bilo je određenih nejasnoća. Ne želim uputiti uopšte kritiku Glavnom centru za brojanje, jer ljudi rade danonoćno. Zamolila sam ih da dopune izvještaj, jer smatram da ovo nije dovoljno. Iz svega ovog što sam čula mogu zaključiti da je ovaj izborni proces obilježen nizom manjakovosti a one se pretežno odnose na tehničku prirodu. Najproblematičniji aspekt ovih izbora su bili obrasci", istakla je.

Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da je Glavni centar za brojanje uradio ogroman posao.

"To što nema nekih vreća nije odgovornost Glavnog centra za brojanje. Birački odbori kojeg je politika delegirala su napravili ogromnu havariju u pakiranju. Imamo razlike u imenima osoba kojima se dodjeljuju mandati nakon kontrolnog brojanja", istakao je Bakalar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()