U toku nove rasprave o članstvu: U BiH stižu nove NATO trupe?

Stiže bataljon, ali ne NATO, poruka je iz Ministarstva odbrane BiH. I ministar i njegov zamjenik demantuju Zvizdićeve tvrdnje.

11.04.2024. 20:23
  • Podijeli:

Dok je ponovo aktuelizovana priča o članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu, dodatne tenzije izazvala je najava da u BiH stižu rezervne snage te Alijanse. Da li je to tako i ko zapravo stiže u BiH?

U BiH stižu NATO trupe, sa zadovoljstvom je, čini se, to najavio Denis Zvizdić.

“NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea. Dugoočekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnost”, naveo je Zvizdić na društvenoj mreži “X”.

Stiže bataljon, ali ne NATO, poruka je iz Ministarstva odbrane BiH. I ministar i njegov zamjenik demantuju Zvizdićeve tvrdnje.

“Napomenuo bih da je ovo planirana aktivnost i da se ustvari radi o upućivanju dijela francuskog bataljona, odnosno snaga u rezervi EUFOR-a, radi realizacije planirane vježbe naših Oružanih snaga sa snagama EUFOR-a raspoređenim u BiH. Oni će ovdje boraviti samo u periodu dok traje planirana vježba”, rekao je zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez navodi kako je istina da u BiH stiže francuski bataljon, kao dio rezervnih snaga EUFOR-a.

“Ta informacija je plasirana tokom prošlosedmične zajedničke pres konferencije s generalmajorom Laszloom Sticzom, komandantom EUFOR-a. To nije NATO jedinica, osim što je Francuska članica ovog vojnog saveza, pa se onda iz toga izvukao pogrešan zaključak. Ne znam zašto se sada svi petljaju oko vojske”, poručio je Helez.

Ipak, o vojsci bi da pričaju u dijelu Predsjedništva BiH. Dok demantuje navode Denisa Zvizdića, Željko Komšić istovremeno vidi potrebu za angažovanjem dodatnih bezbjednosnih snaga.

“Nije zgoreg, pogotovo ako se ta politička histerija nastavi kao što je to do sada bilo”, rekao je Komšić.
Stigle su i reakcije iz Republike Srpske.

“Mislim da se to na kraju pokazalo kao netačna informacija. Naravno da svaki kolaboracionista se raduje tuđoj vojsci, a ne svojoj, a Denis Zvizdić se uklapa u taj kalup”, smatra predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Zvizdić.

Priča o NATO snagama u BiH dolazi u vrijeme pojačanih političkih tenzija i prepucavanja oko članstva u NATO savezu. Dok zvaničnici iz Federacije BiH ponovo zagovaraju takav potez, iz Republike Srpske poručuju da do toga neće doći, te da nema nametnutog članstva u NATO savezu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()