U toku je sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Na dnevnom redu tri zakonska prijedloga

Na dnevnom redu zakanski priejdlozi o VSTV-u, Agencij iza pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, te izmjene i dopune Zakona o državno jslužbi

30.01.2024. 13:17
  • Podijeli:
parlament sjednica una (1)-64e49d80441c3.webp Foto: UNA

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine počeo je danas zasjedanje na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.

Ove prijedloge zakona u parlamentarnu proceduru uputilo je Vijeće ministara BiH sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH kao rok za uspostavljanje i operativnost odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima određuje se 23. mart. Uvode se prelazne odredbe u vezi sa disciplinskim prekršajima, uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

“Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi vrši se prilagođavanje potrebama prakse i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj dosadašnjoj primjeni. Dopune zakona obezbjeđuju pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi na svim kontrolisanim aerodromima u BiH, uključujući aerodrome osnovane nakon stupanja na snagu Zakona. Predložena rješenja, navodi se u obrazloženju, usklađena su sa zahtjevima iz protokola Multilateralnog sporazuma o stvaranju Evropske zajedničke vazduhoplovne oblasti u pogledu naziva i organizacije djelatnosti”, stoji u pojašnjenju.

Predviđeno je da poslanici u prvom čitanju razmotre Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, za koji Vijeće ministara BiH kao predlagač navodi da za cilj ima obezbjeđivanje efikasnije i odgovornije javne uprave.

U obrazloženju predloženog zakona tvrdi se da se izmjenama i dopunama koje su usaglašene s ekspertima SIGMA, organizacije koja za potrebe EU prati napredak sprovođenja reformi u različitim oblastima, i Mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH stvaraju uslovi za uspostavljanje registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uslova za početak sistemske reforme javne uprave na nivou BiH.

“U zakon se uvodi novo radno mjesto inspektor i jača njegova pozicija službenika sa posebnim ovlaštenjima. Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH omogućiće većem broju zainteresovanih lica prijavu na javni konkurs, olakšati proces predaje dokumentacije, te ubrzati proces zapošljavanja. Novina u zakonu je omogućavanje i drugim licima, koja nisu u državnoj službi, podnošenje prijava ukoliko imaju saznanje o učinjenim povredama službene dužnosti”, tvrdi se u obrazloženju.

Na dnevnom redu su i izvještaji Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko tačaka razmatranih na prethodnim sjednicama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()