U Parlamentu BiH održana tematska sjednica: "BHRT je od prioritetne važnosti za državu"

Članovi Komisije za komunikacije i saobraćaj predložili su set zaključaka PSBiH

18.01.2024. 17:24
  • Podijeli:
parlament sjednica una (1)-64e49d80441c3.webp Foto: UNA

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održana 14. tematska sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila "Aktuelno stanje i problemi u poslovanju i funkcioniranju Radio-televizije Bosne i Hercegovine".

Na sjednici, na kojoj su aktivno učešće imali i predstavnici rukovodstva BHRT-a i Radio- televizije Federacije BiH, predstavnici Samostalnog sindikata radnika BHRT-a, te predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, razgovaralo se o aktuelnoj situaciji i problemima koji opterećuju normalno funkcioniranje Javnog RTV servisa BiH, te mogućim rješenjima za finansijsku održivost i nesmetan rad ove državne medijske kuće.

Iznoseći osnovne akcente problematike i moguća kratkoročna i dugoročna rješenja pitanja statusa Javnog RTV servisa, sagovornici su ocijenili da je nezahvalna situacija BHRT-a, koja, kako je rečeno, nije nepoznata javnosti i političkim faktorima, prije svega, politčko pitanje i rezultat sistemskog urušavanja temelja na kojima počiva sistem javnog RTV emitiranja u BiH.

Naglašavajući činjenicu da je pitanje trajnog rješavanja situacije na BHRT-u od prioritetne važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu, prisutni su ocijenili da će se rješenja za izlaz iz ove situacije iznaći, isključivo, zajedničkim djelovanjem ključnih i odgovornih aktera. Ta rješenja bi, kako je istaknuto, išla i u pravcu poštovanja postojećih zakona ili odgovarajućih izmjena zakonskih rješenja kojima bi se riješilo pitanje prikupljanja RTV takse i pitanje raspodjele tih sredstava između javnih RTV servisa u BiH, saniranja postojećih gubitaka BHRT-a, te potenciranja odgovornosti onih koji su ovaj državni javni medijski servis doveli u ovakvo stanje.

Članovi Komisije kazali su da će u punom parlamentarnom kapacitetu, a u okviru svojih nadležnosti, nastaviti da rade na stabiliziranju državnog javnog servisa, kao i poboljšanju položaja svih zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

S tim u vezi, članovi Komisije predložili su set zaključaka, koje će, nakon sistematiziranja i tehničkog sređivanja od strane Ureda sekretara Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH, dati na usvajanje na narednoj sjednici Komisije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()