Tužilaštvo BiH: Odbijena prijava opozicije protiv Dodika zbog izbornih prevara

U obavještenju, koje je iz Tužilaštva BiH dostavljeno Branislavu Borenoviću, predsjedniku PDP-a, navodi se da je donesena naredba o nepokretanju istrage, jer ne postoji sumnja

21.03.2024. 16:34
  • Podijeli:
tužilaštvo_bih_pixsell-6564a49f5b327.webp Foto: Pixsell

Tužilaštvo BiH neće pokrenuti istragu povodom krivične prijave koju su ovoj pravosudnoj instituciji podnijeli SDS, PDP, Lista za pravdu i red i Narodni front, protiv Milorada Dodika i drugih, a u kojoj su tražili da pravosuđe ispita izborne prevare na opštim izborima koji su održani 2022. godine.

U obavještenju, koje je iz Tužilaštva BiH dostavljeno Branislavu Borenoviću, predsjedniku PDP-a, navodi se da je donesena naredba o nepokretanju istrage, jer ne postoji sumnja da su prijavljene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret.

A djela, za koja su prijavljeni su: organizovani kriminal iz člana 250. KZ BiH, a u vezi sa KD izborna prevara iz člana 154. KZ BiH; zatim, povreda pri glasanju (član 152); povreda tajnosti glasanja (član 153) i uništenje izbornih isprava (član 155).

Pored toga, iz opozicije su prijavili da je došlo do kršenja i Krivičnog zakonika Republike Srpske i to: ovreda slobode opredjeljenja birača (član 218); zloupotreba biračkog prava (član 219); povreda tajnosti glasanja (član 221); izborna prevara (član 222) i uništavanje izbornih isprava iz člana 223.

Prema riječima lidera PDP-a, ovo je sramna odluka Tužilaštva BiH.

"Još sramnije je obrazloženje da Tužilaštvo BiH smatra da, i pored stotina predočenih dokaza, ne postoji osnov sumnje da su Dodik i SNSD počinili bilo koje od krivičnih djela izborne prevare, povrede slobode opredjeljenja birača, prevare pri glasanju, povrede tajnosti glasanja i uništenja krivičnih isprava", kazao je Borenović.

Poručio je da je ovo samo još jedan od dokaza da "postoji jasna sprega pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture".

"Ovo je pokazatelj da je nečinjenje, nezamjeranje i nekažnjavanje izborne, ali i svake druge korupcije, nažalost, postao model ponašanja i življenja u ovoj zemlji. Taman se šalje katastrofalna poruka, pred još jedne izbore, da je izborna krađa dopuštena", zaključio je Borenović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()