Turbulentno u Domu naroda FBiH nakon povlačenja tri zakona o energetici

N sceni i dalje traju politička prepucavanja, bez konkretnih rezultata

26.06.2023. 20:20
  • Podijeli:

Turbulentno u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Set energetskih zakona koji bi donijeli mnoštvo olakšica za građane i privredu povučeni su sa dnevnog reda. Na sceni i dalje traju politička prepucavanja, bez konkretnih rezultata.

Tri mjeseca - pa još 50 minuta, čekali su delegati federalnog Doma naroda na početak druge sjednice tog tijela. Tek toliko, da bi svega nekoliko minuta pred početak saznali, da će sa dnevnog reda biti povučen set zakona o energetici. I to na zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića koji je zatražio i da zakoni budu uvršteni na dnevni red sjednice nakon što ih razmotri Predstavnički dom Parlamenta Federacije.

To je izazvalo burnu reakciju Kluba Bošnjaka. 

Irfan Čengić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ističe da za ovu situaciju nije krivo ni rukovodstvo Doma naroda, ni premijer Nikšić nego isključivo predsjedavajućaMirjana Lepić koja sedam mjeseci nije stavila ove zakone na dnevni red. 

"Dakle, zakoni koji je predlozio premijer Nikšić identični su zakonima koje je predlozio premijer Novalić. Apsolutno sve stranke podržavaju ta tri zakona, ali zbbog nesnalaženja u radu rukovodstva Predstavničkog doma i smo danas taocii da imamo ovakvu situaciju na ovoj sjednici.

Delegati SDA mišljenja su da iza sve stoje privatni interesi HDZ-a vezani za izgradnju Juzne interkonekcije.

Haris Zahiragić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH smatra da možda ima nekih nezadovoljstava i da zbog toga HDZ nije želio da dopusti ovakvu vrstu energetskih zakona nego će ih vjerovatno u nekoj fazi iskoristiti kao nekek vrste pregovaračke pozicije što je ono na šta smo mi navikli od njih.

Izrečeno, za HDZ su spinovi i špekulacije.

Damir Džeba, delegat HDZ u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ističe da ako je rećeno da će se o tim zakonima raspravljati prije svega u Zastupničkom domu kako bi vidjeli kakvi su amandmani u tom domu doneseni, na isti način smo htjeli takvu sjednicu održati na Domu naroda o ovim zakonima. 

"Premijer Nikšić je to danas povukao, a vjerujem da ćemo za desetak dana o tome raspravljati", rekao je Džeba.

U ovoj političkoj igri, jedno je jasno - usvajanje seta zakona o energetici, kada god se to desilo, građanima i privrednim subjektima zakonski bi omogućilo da budu proizvođači i prodavači struje. Tako nešto već postoji u Republici Srpskoj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()