TROUGAO: Novinari i pravnici PROTIV kriminalizacije klevete, narod – ZA

Na manjkavosti u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika upozorava i predsjednik NSRS Nenad Stevandić

05.04.2023. 20:45
  • Podijeli:

Ne stišavaju se reakcije o Nacrtu zakona kojim uvreda, kleveta, iznošenje porodičnih prilika postaju krivično djelo, a koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržalo 49 poslanika.

- Ovo je apsurdna situacijau kojoj ne možeš dokazivati istinu, a prijetnja je da se pokrene krivični postupak, u kojem novinari mogu ostati bez posla. Ko to danas može platiti kaznu od 100 000 KM, a kad mjesec dana ne platiš kaznu, slijedi zatvor. Ovakav zakon najviše pogađa medije ali i sve građane, smatra Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina.

Ipak zakonske regulative prema kojima bi se zbog uvrede ili klevete izrečene u kafani ili na slavi moglo završiti u zatvoru, ukoliko onaj ko ih je izrekao nema novca da plati, podržava 46% građana Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje agencije Metrics za potrebe emisije Trougao.

Obzirom da je SFRJ imala slične zakonske okvire, bivši sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Krstan Simić smatra da je ovakva regulativa korak unazad.

- Ukoliko neka pojava u cjelosti ugrožava neko društvo, onda se poteže za krivičnim zakonima, ali podvlačim, koja ugoržava cijelo društvo. Kleveta, ja mislim, da to nije, rekao je Simić u Trouglu.

Da Nacrt zakon ima manjkavosti smatra i predsjendik Narodne skupštine, Nenad Stevandić.

- Po mom viđenju visina kazne je neprimjera, ali se mora snositi odgovornost za izgovorenu riječ. Mora se naći mjera, to mora da riješi nekoliko zakona. Ne mislim da ovaj zakon može sam nešto da napravi, proizveo je već dosta negativnih reakcije, i međunarodnih reakcija ali je otvorio sve te probleme i vidim benefit u tome što se sada razgovara o tim problemima, rekao je Stevandić za Unu.

Emisija Trugao se emituje svake srijede na Una TV u 20 časova.

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()