Trojka zakazala sastanak o izmjenama Ustava BiH, SDA već odbila dolazak

Ako se vratimo na dio neumske energije, mislim da ćemo uspjeti. Mi vjerujemo da može doći do izmjena Ustava BiH", kazao je lider NiP-a Elmedin Konaković

25.01.2024. 15:04
  • Podijeli:
drzavne-institucije-armin-durgut-pixsell.jpg

Lideri Trojke (SDP, NiP i NS) za ponedjeljak u 13 sati su zakazali sastanak i uputili poziv svim parlamentarnim strankama na državnom niovu o temi izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.

U pozivu se navodi da predstavnici stranaka, a najviše do tri člana iz svake delegacije pripreme svoje prijedloge o spomenutoj temi.

"Imamo načelne saglasnosti vezano za puno tema, za ponedjeljak smo mi, stranke Trojke, poslali poziv svim parlamentarnim strankama na razgovor o izmjenama Ustava BiH. Time bi se riješio prvi prioritet, a biranje člana predsjedništva iz hrvatskog naroda je imperativ. Ako se vratimo na dio neumske energije, mislim da ćemo uspjeti. Mi vjerujemo da može doći do izmjena Ustava BiH", kazao je lider NiP-a Elmedin Konaković prije dva dana.

No, prema prvim reakcijama iz opozicije izvjesno je da neće biti stopostotnog odaziva sastanku.

U saopćenju koje su poslali iz SDA poručuju da se neće odazvati.

"Poziv je i suštinski i formalno diletantski, čak nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NIP-a i NS, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge pokazuje zabrinjavajuću neozbiljnost s kojom Trojka pristupa tako važnim pitanjima kao što je ustavna reforma. Još je gore po Trojku što ovakvim odnosom prema suštinskim pitanjima za državu želi graditi jeftini PR, pokušavajući ublažiti štetu nakon dogovora kojeg su sa SNSD-om i HDZ-om postigli na Dodikovom privatnom imanju u Bakincima kod Laktaša", tvrde iz SDA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()