Traže veće plate: Održano protestno okupljanje zaposlenih u oblasti zdravstva i socijalne zaštite

Oni, između ostalog, traže povećanje plata, shodno Odluci Vlade Republike Srpske o povećanju najniže plate.

12.04.2024. 12:48
  • Podijeli:
SINDIKAT ZDRAVSTVA PROTEST-661921cbdc971.webp Foto: SINDIKAT ZDRAVSTVA RS

Došlo je 5 do 12, jedna je od poruka sa današnjeg protesta zaposlenih u oblasti zdravstva i socijalne zaštite Srpske.

Predsjednici sindikalnih organizacija Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske okupili su se danas u parku „Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci kako bi ponovili svoje zahtjeve. Traže povećanje plata, vraćanje toplog obroka i regresa i status službenog lica.

„Očekujemo da najniža plata poveća sve ostale plate u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, jer je neophodno vratiti dignitet radnika. Kao što je poznato, topli obrok i regres su nam u plati i tražimo da se posebno iskazuju“, kaže Nikola Crnčević, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Zaposleni u zdravstvu podsjećaju javnost da medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom i NK radnik imaju razliku u plati u iznosu od 100 KM.

„To nije u redu. Sada smo u situaciji da medicinska sestra sa srednjim koeficijentom ima 1100 KM platu, a ljekar specijalista 2300 KM. Minimum koji tražimo jeste da se cijena rada koja je usvojena prije tri godine u iznosu od  159,5 KM poveća na 200 KM“, kaže Zoran Milutinović, sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Miodrag Babić, zaposlen u oblasti socijalne zaštite i član Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS kaže da je u Centrima za socijalni rad problem u tome što se plate isplaćuju iz budžeta lokalnih zajednica i ograničene su, a mnogi stručni radnici su potcijenjeni.

„Cijena rada se kreće u rasponu od 100 do 145 KM u oblasti socijalne zaštite. Na ljeto nas očekuje potpisivanje Kolektivnog ugovora i nadamo se da će se plate povećati, da se predvide određena prava koja su neophodna, kao što su naknade za dežurstva i pripravnost. Važno je priznati status službenog lica kolegama koji rade u Centrima za socijalni rad, kako bi bili zaštićeni od raznih napada nezadovoljnih stranaka, a sa kojima se svakodnevno suočavaju“, kaže Babić.

Zaposleni u oblasti zdravstva i socijalne zaštite poručili su Vladi Srpske i resornom ministru da će ponovo uputiti zahtjev za pregovore. Ukoliko u roku od 15 dana ne bude dogovora, najavili su da sljedeći put u Banjaluku dolaze u mnogo većem broju.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()