Svi rokovi istekli: Hoće li doći do dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH?

Na sastanku lidera SNSD, HDZ-a BiH i "trojke", koji je održan 17. aprila u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je da do 26. aprila u Parlamentu BiH budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH

27.04.2024. 08:05
  • Podijeli:
Izborni zakon 9-1666366889647.webp Foto: UNA

Iako je rok koji su lideri stranaka na nivou BiH zacrtali o pitanju izmjena Izbornog zakona istekao, na njihovim adresama ne otpisuju šansu da bi idućih dana ipak moglo doći do dogovora o jednom od najvažnijih zakona zemlje.

Na sastanku lidera SNSD, HDZ-a BiH i "trojke", koji je održan 17. aprila u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je da do 26. aprila u Parlamentu BiH budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. To se nije desilo, a u petak se oglasio samo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je rekao da se i dalje nada domaćem rješenju kada je u pitanju Izborni zakon BiH te da će u narednih desetak dana na Savjetu ministara biti prijedlog koji je već u proceduri.

- To je jedno od rješenja koje ste kroz medije imali priliku čuti u proteklim mjesecima gdje imate i tehničke izmjene, Centralnu izbornu komisiju, Predsjedništvo i vidjećemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Savjetu ministara - poručio je Čović iz Mostara.

On je dodao da je dogovor između partnera iz vlasti na posljednjem sastanku u Sarajevu da se u Parlamentu BiH što skorije usvoje ta rješenja.

- Čini mi se da ćemo moći ići u tom pravcu, ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi onome što svi želimo, a to je da domaćim snagama svi donosimo rješenja. Mi ćemo učiniti sve da damo ključni doprinos, da više niko ništa ne mora nametati u BiH te da izbore pripremamo na način kako smo to već dogovorili - naveo je Čović i dodao da je zaprimio Izborni zakon koji je pripremila "trojka", ali da on neće biti razmatran.

U SNSD-u nisu otkrivali mnogo, ali su jasno poručili da daju šansu dogovoru o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH.

- Naša neposredna prošlost je dokazala da smo mi spremni na različite dogovore, ali isto tako smo bili spremni da razvalimo gotove i usaglašene situacije. Prema tome, nama treba konsolidacija pristupa ka konstruktivnim rješenjima i ako se stranke iz FBiH budu zadržale na tom stavu spremni smo da radimo - kazala je "Glasu" delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Narodna skupština Republike Srpske prošle sedmice usvojila je Izborni zakon RS i to zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH od strane Kristijana Šmita.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Mladen Ilić rekao je "Glasu" nakon usvajanja Izbornog zakona RS da će sudbina tog akta  ponajviše zavisiti od dogovora koalicionih partnera na nivou BiH.

- Ako ne dođe do dogovora Republika Srpska ima dalji put o pitanju Izbornog zakona, a to je da lokalne izbore organizuje po svom zakonu - poručio je Ilić.

Mišljenje

Ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao je da su završene konsultacije o pitanju Izbornog zakona BiH, čiji su predlagač te da je u fazi pribavljanje potrebnih mišljenja.

- Samo zakon koji dođe od Savjeta ministara može doživjeti uspjeh. Teoretski, postoji mogućnost da ovaj zakon bude pred ministrima na idućoj sjednici - poručio je Bunoza.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()