Svečano uspostavljena saradnja BiH sa Evropolom

"To će uveliko doprinijeti naporima BiH u jačanju prevencije i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije"

22.06.2023. 16:00
  • Podijeli:
nesic_evropol-6494398ec0024.webp Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Danas je, nakon deset godina čekanja, svečano obilježeno uspostavljanje pune saradnje BiH sa Evropolom.

"Otvorili smo nove prostorije Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH u zgradi prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine, u kojoj se nalazi Ministarstvo bezbjednosti BiH", saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Ovo je važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, koja omogućava direktnu saradnju između Evropola i svih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i raspoređivanje bh. oficira za vezu u EVROPOL-u u Hagu. 

"To će uveliko doprinijeti naporima BiH u jačanju prevencije i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", navodi se u saopštenju.

Ovaj proces je trajao 10 godina, ali ipak, dodaju da je ovo velika prekretnica za sve.

"Svi zajedno, uz pomoć i podršku Delegacije Evropske unije, ovim dostignućem, postigli smo mnogo za BiH, kako u sferi bezbjednosti tako i kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji", naveli su iz Ministarstva i dodali: "Kroz međunarodnu policijsku saradnju, koja je prioritet naše zemlje, preko Kontakt tačke, gdje su svi nadležni organi i institucije vidljivi i imaju svoju ulogu, jačamo kako unutrašnje povjerenje, tako i povjerenje i saradnju sa drugim narodima i državama".
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()