Sukob Dodika i SAD podignut na viši nivo

Teza da postoji samo problem sa američkim izaslanicima ali ne i samom Amerikom, sinoć „pala u vodu“

30.03.2023. 19:36
  • Podijeli:
Dodik Vladajuca koalicija_UNA-6413242c1b450.webp Foto: UNA

Trzavice između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i američkih predstavnika u Bosni i Hercegovini posljednjih sedmica su, čini se, na lošijem nivou nego početkom 2017. godine, kada je lider SNSD-a završio na tzv. crnoj listi pomenute zemlje.

Od početnog neslaganja oko brojnih zakonskih rješenja, od kriminalizacije klevete do najavljenog zakona o NVO, ubrzo smo došli do vijesti o prekidu saradnje Vlade RS sa američkim i britanskim diplomatama. Inicijativa lidera SNSD-a o prekidu saradnje i zvanično je usvojena, iz pomenutih ambasada stigle su očekivane reakcije a onda je sve počelo prerastati u otvoreni sukob.

Nakon što je prisustvovao dodjeli ključeva novih stanova za 50 raseljenih porodica, a koje je dijelom finansirala i Vlada SAD, Dodik je pojasnio da sukob ima samo sa američkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini.

"Mi smo rekli da nećemo da sarađujemo sa ambasadorom i njegovim osobljem ovdje. Niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom. Američki ambasador pravi smutnje u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svojim osobljem kojeg čine najčešće domaći ljudi od kojih je 90 odsto zaposleno u Sarajevu. Sa njima neću da sarađujem, i naravno ni sa Eskobarom (Gabrijel, američki izaslanik za zapadni Balkan, op.aut) koji je došao da lomi stvari, a svi ostali redvni sastanci će se održavati", kazao je Dodik te dodao da poštuje Ameriku i američki narod, ali ne i američkog ambasadora, koji  se "odmetnuo i pokušao da kreira neka svoje rješenja".

Iz američke ambasade su odgovorili da je njihova zemlja u Republiku Srpsku od 1995. godine uložila 638 milona dolara, na šta je predsjednik RS odgovorio da je šteta koju su na istom prostoru načinili daleko veća.

I dok je sve zaista izgledalo kao prepirka na relaciji predsjednik RS-ambasada SAD, juče je kritikovan i sa "višeg nivoa". Entoni Blinken, američki državni sekretar, na Tviteru je Dodika optužio za narušavanje "osnovnih prava i sloboda".

"Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Putina. Stejt department, kojeg zastupa ambasador Majkl Marfi, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju", napisao je Blinken.

Bivši karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Srećko Đukić, kaže za UNA portal da ne treba razdvajati SAD od njihovih predstavnika u BiH.

„Napad rukovodstva RS na najviše diplomatske predstavnike pojedinih zapadnih zemalja koliko se sjećam nije novijeg datuma, to traje. Istorija tih napada je pokazala da su svi ambasadori i drugi diplomatski predstavnici SAD-a i drugih zapadnih zemalja, uživali nepodijeljeno povjerenje svojih vlada. To je isto slučaj i sa sadašnjim sukobom koji Dodik ima sa pojedinim ambasadama i to ide samo na štetu Republike Srpske. Iz istorije diplomatije mi smo naučili da 'lijepa riječ i gvozdena vrata otvara'. Iz istorije srpske diplomatije mi znamo kako je knez Miloš sticao povjerenje velikih sila, posebno onih od kojih je  mnogo toga zavisilo. Onoga koga je morao da moli nikada nije srdio. U ovom slučaju nije mi jasno šta pokušava da ostvari time predsjednik RS. Svaki dan gura prst u oko zapadnim vladama, odnosno njihovim prestavnicima u BiH. Postoji realna opasnost da se to jako odrazi ne na pojedinca, jer to nije bitno, već na Republiku Srpsku. I to ne samo u pogledu finansija nego ukupne sankcije. To ne ide u korist ni Srbije", rekao je Đukić za naš portal.

Sa druge strane, Dodik je, reagujući na Blinkenovu prozivku, poručio da je suština sve priče u lažnom informisanju američkog ambasadora u BiH o stanju u BiH.

"Oni su pokrenuli proces oduzimanja imovine Republici Srpskoj i to se, naravno, neće desiti. Ne može ni sila Amerike da nam nametne da se odreknemo naše imovine. Oni mogu oteti, ali našom voljom i našom sviješću ne mogu", rekao je Dodik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()