Strik: BiH se mora okrenuti pravednom sistemu vrijednosti

Tineke Strik je rekla da je otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom izuzetno važan znak za napredak države na putu pristupanja EU

04.04.2024. 22:15
  • Podijeli:
tineke-strik-eu.jpg

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas s članicom Evropskog parlamenta Tineke Strik.

Zvizdić je rekao da je Strik snažna zagovornica euroatlantskih težnji Bosne i Hercegovine i da je podržala otvaranje pregovora za članstvo u EU, na čemu su joj proevropski orijentirani građani BiH iznimno zahvalni.

"Otvaranje pregovora je od ogromnog značaja za BiH kako bismo sa političkog nivoa prešli na stručni, odnosno administrativno-tehnički nivo, gdje će politika imati sve manje prilike da se umiješa, jer je pravna stečevina EU jasna i nedvosmislena i mora se u cijelosti transponirati u zakonodavstvo države koja želi biti članica EU. Svjesni smo da je otvaranje pregovora početak puta na kojem ćemo se suočavati sa unutrašnjim izazovima kojima se pokušava blokirati put BiH u EU, ali je naš cilj da ispunimo sve uslove i reforme koji su pred nama", rekao je tokom sastanka Zvizdić.

Tineke Strik je rekla da je otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom izuzetno važan znak za napredak države na putu pristupanja EU i da je građanima potrebna kredibilna perspektiva o članstvu u EU.

Naglasila je da je nemogućnost provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava veoma zabrinjavajuća i da se Bosna i Hercegovina mora okrenuti pravednom sistemu vrijednosti, saopćeno je iz PSBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()