Stranke u Republici Srpskoj danas potpisuju zajedničku izjavu

Podsjećamo, sadržaj izjave je dogovoren na sastanku u petak, kojeg je sazvao predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik

24.04.2023. 08:23
  • Podijeli:
Milicevic, Dodik i Djokic-644297b4a401e.webp Foto: UNA

Predstavnici političkih stranaka u Republike Srpske, danas bi u 15 sati u prostorijama Narodne skupštine RS trebali potpisati zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja.

Podsjećamo, sadržaj izjave je dogovoren na sastanku u petak, kojeg je sazvao predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Pitanje imovine
"Republika Srpska je odlučna da pitanje imovine neće biti razmatrano u Predstavničkom domu parlamenta BiH jer bi to značilo da je titular imovine BiH, što nije tačno", rekao je Dodik nakon sastanka u petak.

U ovom nacrtu izjave, potpisnici su konstatovali da traže sazivanje posebne sjednice NSRS na kojoj bi se raspravljalo i donijela odgovarajuća odluka o postupcima organa Republike Srpske i predstavnika RS u državnim institucijama.

Potpisnici se, potom, u tački tri ove izjave pozivaju na Dejtonski sporazum i Aneks 2 po kojem, kako tvde, "BiH ne posjeduje teritoriju nego samo vanjsku granicu".

Nadalje, u nacrtu izjave obavezuju se političari iz Republike Srpske da predlože Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Definisanje granične linije
Pozivaju potpisnici izjave, potom, svjedoke Dejtonskog sporazuma da reaguju na "pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma". U protivnom će, kako piše u tački sedam "Republika Srpska zadržati pravo da konačno odluči o svom budućem statusu".

Izjavom se nalaže sudijama Ustavnog suda BiH iz RS da obustave rad u toj instituciji sve dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Zadužuje se Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH", navedeno je, između ostalog u nacrtu izjave.

"Entitetske granice"
Tačka koja je izazvala najviše zabrinutosti u javnosti, je ona u kojoj se "obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta", piše Avaz.

Također, naveli su da će RS, posebnom odlukom NSRS, ukinuti nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH, ali da ostaju privrženi misiji EUFOR-a "Althea" ali uz uslov da ne dođe do povećanja broja vojnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()