Šta je sa zakonom, pitaju poslanici: Šume su državna imovina

Kako su šume u FBiH date na korištenje

31.01.2024. 17:15
  • Podijeli:
parlament_fbih_una 3-6540e97bc82cc.webp Foto: Una

U okviru rasprave o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koje je predložila parlamentarna većina, stigli su i upiti zašto Federacija nema zakon o šumama.

"Nemamo zakon o šumama i ne donosimo ga jer se prepucavamo oko najsitnijih formalnosti. Naš posao je da donosimo zakone a nemamo zakon o šumama. Bavimo se rastezanjem sjednica, što vi, što mi i evo izmjenama Poslovnika ćemo to ukinuti. Ovdje se sudi ljudima što misle drugačije. Ovo je sudnica, strašni sud. Dobro je što po pojedinim tačkama dnevnog reda neće biti puno ljudi. To je super. Ostat će ljudi koji će se spremiti za tačku", kazao je Damir Nikšić (Naša stranka).

Replicirao mu je zastupnik Mahir Mešalić (DF).

"Kolega Nikšiću, malo ste zakasnili sa zakonom o šumamama jer ja Vas tu zdušno podržavam. To ste trebali prije parlamentarne većine dati kao svoj uvjet da bi parlamentarna većina dobila Vas kao pojedinca ili vašu stranku, kao cjelokupnu, zato što zakon o šumama u Federaciji BiH, ja vam garantujem, neće biti donesen. Razlog je što HDZ ne želi donijeti zakon o šumama! Žele podijeliti šume na bošnjačke, hrvatske i srpske. To je prava istina. Oni nemaju protiv da se prave kantonalni zakoni o šumama. Vi možete ovdje predložiti zakon o šumama kao zastupnik, ja ću glasati za njega. Ono gdje će stati to je Dom naroda Parlamenta FBiH",  rekao je Mešalić.

Poslanik Mirsad Zaimović (SDA) je kazao kako nije problem da zposlanici SDA pripreme zakon o šumama.

"Ukoliko Vlada FBiH ne bude donosila zakone mi ćemo već početi da predlažemo zakone jer ih nemamo iz Vlade, nemamo na dnevnom redu i mi smo ti koji želimo pričati o zakonima",  poručio je Zaimović.

Elzina Pirić (PDA) je pitala Zaimovića, misli li on to ponovo na dnevni red staviti u proceduru onaj isti zakon o šumama koji je presuđeni za respirator iz prošlog saziva povukao iz parlamentarne procedure zato što je zalazio u pitanje državne imovine.

"I ako će taj isti zakon ponovo da bude na dnevnom redu da vam odmah kažemo da neće imati našu podršku",  kazala je Pirić.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()