Srpska će nastaviti podržavati poljoprivrednike: Cilj zadržati ljude na selu

"Koncept koji generalno slijedimo je da obezbijedimo što više hrane i energije u Republici Srpskoj. Onaj ko to ima je najsamostalniji", rekao je Minić.

17.09.2023. 13:43
  • Podijeli:
Savo-Minic (1)-6464a8cf1c64f.webp Foto: Glas Srpske

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić poručio je danas u Rogatici, gdje je otvorio Regionalnu poljoprivrednu izložbu i sajam da je primarni zadatak - zadržati ljude na selu i da će Vlada Srpske nastaviti da pruža podršku poljoprivrednicima.

"Moj dolazak u Rogaticu govori o jasnoj podršci Vlade, kao i budžet od 180 miliona KM za poljoprivredu i sve što se čini da bi se obezbijedilo da pošteni domaćin može kroz kapitalna ulaganja biti konkurentan sa svojim proizvodom i da može obezbijediti sredstva za život dostojan čovjeka", rekao je Minić novinarima.

On je pohvalio organizaciju manifestacije koja je okupila veliki broj izlagača i načelnike opština iz okruženja.

Prema njegovim riječima, iz razgovora sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Jagodićem zaključio je da se vidi pomak jer ima dobrih pokazatelja kada je riječ o proizvodnji sjemenskog merkantilnog krompira, raspodjeli zemljišta, nabavci mehanizacije, kapitalnim ulaganjima.

On ističe da Srpska ima resurse i da će ih povećati, o čemu svjedoče egzaktni podaci kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji.

"Koncept koji generalno slijedimo je da obezbijedimo što više hrane i energije u Republici Srpskoj. Onaj ko to ima je najsamostalniji", rekao je Minić.

On je dodao da na globalnom planu ima stvari na koje se ne može uticati, kao što su potražnja i kupovina proizvoda.

Minić je rekao da je ovo jedna od najsloženijih godina za resorno ministarstvo i naveo samo neke od problema - pojava afričke kuge svinja koja je stavljena pod kontrolu, bruceloze, ćelijsko olujno nevrijeme i drugo.

"Srpska ima kapacitet da odgovori na sve ove izazove i to je dokazala kroz obeštećenja za afričku kugu svinja, isplatu podsticaja, kapitalne investicije koje će u ovoj godini biti zbirno četiri puta veće, odnsno kad se saberu protekle četiri godine ova će biti veća", istakao je Minić.

On je rekao da Sarajevsko-romanijska i Gornjodrinska regija nisu značajno učestvovale u programu Vlade Mađarske, a da je sada vidljiva veća zainteresovanost poljoprivrednika za novi javni poziv koji je u toku za pokretanje primarne poljoprivredne proizvodnje.

"Na ovaj način se pravi osnovna ćelija kada je riječ o porodičnom gazdinstvu koje treba da se registruje i da bude održivo", naveo je Minić.

Jagodić je rekao da opština nastoji da se ova manifestacija, koja traje 57 godina sa nekim prekidima, održi i da bude uspješnij, bolja, da zainteresuje što veći broj izglagača i gostiju, te da postane regionalna, što već i jeste budući da joj prisustvuju izlagači iz okolnih opštna, ali i iz Gacka i Bijeljine.

"Današnje prisustvo ministra Minića je podrška i vjetar u leđa koji nam govori da smo na dobrom putu da ono što imamo na ovim prostorima izložimo, verifikujemo i pokažemo zainteresovanima", naveo je Jagodić.

On je naglasio da ovakav odnos resornog ministarstva i Vlade govori o tome da poljoprivreda na ovim prostorima ima perspektivu i šansu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas u Rogatici Regionalnu poljoprivrednu izložbu i sajam na kojem poljoprivrednici Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije izlažu rasna grla, skorup-kajmak, krompir i druge tradicionalne domaće proizvode.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()