Šmit o izbornom zakonu: Moj apel je da se ne trebaju igrati neke taktičke igre

Šmit dodaje da treba imati na umu da nema baš previše vremena jer se moraju organizirati izbori i moraju se završiti sve neophodne pripreme koje su važne kako za ove izbore tako i za izbore koji će uslijediti u budućnosti.

18.04.2024. 13:28
  • Podijeli:
kristijan šmit - 6 dec 2023 - profimedia-65c2114a3ba22.webp Foto: Profimedia

 "Mogu sam reći da ima jedna izreka jednog poznatog njemačkog mislioca Erika Kestrnera koji je rekao nema ništa bolje  nego da nešto uradite sami", započeo je  Kristijan Šmit o oizbornom zakonu,  visoki predstavnik kojeg ne priznaju vlasti Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske.

"Tako da mislim da lokalni organi vlasti trebaju preuzeti tu odgovornost koju imaju i pokušati  da svojim aktivnostima ispoštuju ono što su standardi koji se inače očekuju u izborima i izbornim propisima, standardi koji u svakom slučaju je već utrdio OSCE i druge institucije i da na osnovu tih standarda pokušaju da ugrade odgovarajuće odredbe i u lokalno zakonodavstvo", Ističe Šmit.


Podvlači, ukoliko kako kaže  oni u tome ne budu uspješni, ukoliko ne postignu neki dogovor, ostaju na snazi, i ja se držim onih izmjena i dopuna koje sam ja donio po pitanju izborog zakona. 
 

"Također imamo poruku, ono što bi bio moj apel jeste da se ne trebaju igrati neke taktičke igre, ne treba se taktizirati nego da lokalni organi vlasti trebaju raditi na provedbi onih osnova koje sam ja ugradio ugradio u zakon odnosno izmjene zakona koje sam donio kako bi birači mogli imati puno povjerenje da ono što prekriže i za koga glasaju na njihovim listićima bude i prebrojano i uzeto u obzir onako kako su oni dali svoj glas i kome su ga dali", naglašava Šmit. 

Šmit dodaje da treba imati na umu da nema baš previše vremena jer se moraju organizirati izbori i moraju se završiti sve neophodne pripreme  koje su važne kako za ove izbore tako i za izbore koji će uslijediti u budućnosti. 


"Vezano za suspendiranje Izbornog zakona u Republici Srpskoj vidjeti ćemo šta će se desiti, ja sam ostavio svakako vremena lokalnimorganima vlasti da oni pokušaju da nažu rješenja za sva ova pitanja tako da mislim  da trebamo sačekati još par dana da vidimo kako će se situacija razvijati ali jedna generalna poruka jeste da se treba ostati zajedno i da se treba poštovati pravila", zaključuje na kraju Šmit.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()