Šest ministara vanjskih poslova EU traži otvaranje pregovora sa BiH

Predstavnici Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije naveli su da su spremni osigurati političku, tehničku i finansijsku podršku BiH u preduzimanju ključnih reformi tokom procesa

29.11.2023. 13:20
  • Podijeli:
evropa_evropska_zemlje_zastave-6422c144cbb13.webp Foto: Pixabay

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se na marginama Savjeta ministara spoljnih poslova NATO-a i izrazili trajnu prednost i podršku BiH na putu evropskih integracija.

"Ističemo političku neophodnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa BiH u EU. Od kada je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, preduzela je važne korake i obaveze prema ispunjenju ključnih prioriteta", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Kako su naveli u sadašnjem kontekstu svako odgađanje odluke o početku pristupnih pregovora s EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnost u regiji što bi dovelo do gubitka pozitivnog zamaha.

Predstavnici Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije naveli su da su spremni osigurati političku, tehničku i finansijsku podršku BiH u preduzimanju ključnih reformi tokom procesa.

"Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i bezbjednost evropskom kontinentu", istakli su ministri spoljnih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()