SDA želi mjesto premijera: Čeka li Federaciju BiH “mostarizacija”?

Na potezu Christian Schmidt, postavlja se pitanje hoće li “vlada u tehničkom mandatu” nastaviti rad

17.02.2023. 17:06
  • Podijeli:
Dom_naroda_FBiH_zakletva_foto_Yt-63c691cd964ef.webp Foto: YouTube

I pored dogovora koji su između stranaka okupljenih oko SDP-a BiH i HDZ-a BiH nastupili odmah nakon objavljivanja izbornih rezultata u BiH, čini se da je Federacija u “pat poziciji”.

SDA smatra da im pripada mjesto premijera Federacije BiH, iako je već ranije između koalicionih partnera HDZ-a i Osmorke dogovoreno da premijersku funkciju dobije SDP. Takođe, uveliko se tada pričalo da bi to trebao biti lider pomenute partije Nermin Nikšić.

Ipak, čini se da građane Federacije BiH čekaju “političke igre bez granica”, a ishod je potpuno neizvjestan. Javnost naslućuje da bi Fadil Novalić mogao zadržati poziciju.

Aliefendić: SDA pripada mjesto premijera

Elmedin Aliefendić, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za portal UNA kaže da SDA ne insistira na premijerskoj poziciji, ali imajući u vidu političku snagu te partije u Domu naroda FBiH i broj ruku u Predstavničkom domu, ima pravo na nju.

“Predlažemo jednu široku koaliciju u izvršnoj vlasti u kojoj obavezno mora biti SDA s partnerima, SDP, s partnerima i HDZ s partnerima. Osmorka je ta koja blokira uspostavu Vlade Federacije i ima najveću odgovornost trenutno u ovoj političkoj konstalaciji”, smatra Alifendić.

Tvrdi da SDA nikada nije bila opozicija državi i da su uvijek bili integracijski faktor. Naglašava da se ne može dozvoliti da se kompletna situacija tako pojednostavi i da se poziva isključivo na demokratske prakse.

“Demokratske prakse da, u zemljama u kojima je mnogo jednostavniji politički sistem, u odnosu na naš. Parlament Federacije BiH je dvodoman. Dom naroda je ovdje vrlo važan i bitan u uspostavljanju Vlade FBiH. Sam Ustav FBiH, imperativno kaže da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi zajedno sa ostalim i građani Federacije BiH, ravnopravno uređuju Federaciju. Što znači, cijeneći rezultate popisa iz 2013. godine, gdje su Bošnjaci zastupljeni sa preko 70 posto u Federaciji BiH i cijeneći izbornu  volju bošnjačkog naroda kroz Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH, mi legitimno tražimo da budemo zastupljeni u vlasti Federacije”, kaže Aliefendić.

Karajbić: Onaj ko ima većinu u oba doma, taj treba da bude vlast

Sa druge strane, Elvir Karajbić, poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za portal UNA ističe da vlast u Federaciji BiH treba da ima onaj ko ima većinu  u oba doma.

“To je demokratski princip svuda u svijetu i nema razloga da ne bude tako u BiH. Svaka politička opcija ima moć onoliku koliko ima zastupnika u jednom i drugom domu. Također, ni jedna politička opcija nema sama većinu i to znači da, ukoliko neko hoće da napravi većinu mora razgovarati i sa drugim političkim opcijama. Svaka politička opcija ima mogućnost da pregovara ukoliko hoće i da napravi većinu i da se na osnovu toga imenuje Vlada Federacije. Ne bi bilo dobro da se SDA ponaša kao neke druge političke opcije i da blokira dogovore. Bilo koja blokada samo šteti građanima Federacije”, kaže Karajbić.

On ističe da bi bilo korektno i demokratski da nakon osam godina Federacija dobije novu Vladu.

“Nije dobro da bilo ko šta blokira, treba ostaviti da to bude dio političkog dogovora i da politička kultura u BiH bude više zastupljena”, dodaje Karajbić te ističe da je eventualno razgovor sa SDA stvar odluke organa SDP-a.

SDA ne može osigurati “50 plus jedan”

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog za portal UNA kaže da prema standardima demokratskog svijeta, premijera dobija onaj ko ima 50 plus jedan u Parlamentu, te da primjedba SDA da imaju pravo na premijersku poziciju, uopće ne stoji.

“SDA ne može osigurati 50 plus jedan. No, istina je da je politički sistem BiH takav da u njemu postoji stotine načina koji omogućuju blokade. Ta blokada, po mom sudu je gotovo garancija, ako je suditi po jučerašnjem Lendinom postizbornom nastupu (Refik Lendo, op.aut.), da će SDA blokirati izbor federalnog premijera i onemogućiti izbor federalne vlasti u kojoj ona nije zastupljena”, kaže Kukić, te dodaje da je to sigurno ako se u to ne umješta Christian Schmidt, a morao bi, budući  da je njegova odluka zapravo stvorila blokade koje danas onemogućuju formiranje federalne vlasti.

“Ne umiješali se on, objektivno, Federacija BiH je u opasnosti da doživi 'mostarizaciju' i da drugi četverogodišnji mandat provede sa Vladom u tenhičkom mandatu. Hoće li se to dogoditi, vidjećemo”, kazao je Kukić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()