SDA o obesmišljavanju tehničkih izmjena Izbornog zakona: Vrijeme je da Schmidt ispuni svoje obećanje

Smatraju da vladajuća koalicija današnjim odlukom pokušava kupiti vrijeme i u konačnici spriječiti zaustavljanje izbornih prevara i manipulacija

31.01.2024. 18:19
  • Podijeli:
Dom_naroda_parlamentBiH_sjednica_foto-UNA2-65ba22952713d.webp Foto: UNA

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prijedlog izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na integritet izbornog procesa vratio u redovnu proceduru, a koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu, oglasili su se iz SDA na čiju inicijativu je i upućen u proceduru.

"Odluka vladajuće koalicije da u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbije po hitnoj proceduri razmatrati i usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa potvrđuje da aktuelnoj državnoj vlasti nije stalo do evropskog puta Bosne i Hercegovine i da će učiniti sve da spriječe organizaciju poštenijih i transparentnijih izbora", stoji u saopćenju SDA.

Smatraju da vladajuća koalicija današnjim odlukom pokušava kupiti vrijeme i u konačnici spriječiti zaustavljanje izbornih prevara i manipulacija.

"Ovakav ishod glasanja realizacija je dogovora kojeg su predsjednici vladajućih stranaka postigli na privatnom imanju Milorada Dodika u Laktašima", navodi se.

S druge strane, dodaju iz SDA, neprihvatanje ovog Zakona prije sjednice Evropskog vijeća, koje će u martu razmatrati mogućnost otvaranja pregovora Evropske unije sa BiH, jasna je poruka vlasti da im nije stalo do evropskog puta.

Naglašavaju da je sva priča o navodnoj posvećenosti tom putu samo paravan za ustupke koje Trojka daje SNSD-u i HDZ-u BiH.

"Pozivamo Visokog predstavnika Christiana Schmidta da na temelju odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je već usvojio ovaj Prijedlog Kluba SDA, te u skladu sa svojim ranijim obećanjem donese odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje će omogućiti organizaciju poštenijih i transparentnijih izbora", navodi se u saopćenju SDA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()