Schmidt pohvalio vlast u RS zbog obnavljanja džamije Arnaudija i poruka koje su poslate na otvorenju

Na otvorenju džamije Arnaudija jučer bili su predstavnici entitetske vlasti Milorad Dodik i Radovan Višković, Željka Cvijanović iz Predsjedništva BiH te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

08.05.2024. 18:20
  • Podijeli:
dodik arnaudija anadolija-663a056a2666a.webp Foto: Anadolija

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (kojeg ne priznaju u RS op.a.) pohvalio je vlast u Republici Srpskoj zbog obnove džamije Arnaudija i pozitivnih poruka koje su poslate tokom jučerašnjeg otvorenja.

U saopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR) navodi se: "Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja pozitivne poruke s jučerašnjeg otvorenja obnovljene džamije Arnaudije u Banjoj Luci. Obnova i održivi povratak su temelj pomirenja, mirnog suživota te zajedničke i prosperitetne budućnosti".

Visoki predstavnik je također istaknuo "da su vlasti RS ispunile svoje obaveze u pogledu sigurnog i multietničkog okruženja tokom jučerašnjeg događaja te ih poziva da nastave s tim pristupom".

Istaknuo je da je obnova vjerskih objekata uništenih za vrijeme rata jedna od obaveza vlasti na svim nivoima u BiH, kao i da je potrebno uraditi više po pitanju inkluzije povratnika.

"Potrebno je uraditi više kako bi se omogućila sigurnost i reintegracija povratničkih zajednica, kako u pogledu konkretnih aktivnosti, tako i u političkoj retorici", kazao je.

Na otvorenju džamije Arnaudija jučer bili su predstavnici entitetske vlasti Milorad Dodik i Radovan Višković, Željka Cvijanović iz Predsjedništva BiH te gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Dodik je jučer poslao pozitivne poruke mira i suživota, što je neubičajeno i drugačije u odnosu na njegove ranije izjave, poput one "da ne može disati isti zrak s muslimanima" ili da "hodža arlauče".

Teško je povjerovati da Dodik u narednom periodu neće nastaviti sa svojim remetilačkim idejama i štetnim narativom kakav je imao do sada, no iz OHR-a su očigledno željeli pohvaliti bar nešto pozitivno što dolazi od njega kako bi ga ohrabrili da napravi više takvih poteza.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()