Schmidt donio odluku o deblokadi imenovanja Vlade FBiH

Kao krivično djelo uveo podmićivanje na izborima

27.04.2023. 17:47
  • Podijeli:
schmidt_smit-644a993230d1c.webp Foto: UNA

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kojeg ne priznaju vlasti Republike Srpske, donio je danas odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH.

Pozvao je predstavnike civilnoh društva da i oni dostave svoje predloge za novu Vladu Federacije.

"Ne radi se o zadatku koji stoji pred političarima, nego se radi o zadatku pred kojim stoji cijelo društvo", rekao je Schmidt.

Schmidt je obraćajući se građanima Bosne i Hercegovine podvukao da sve što radi, radi za dobrobit građana BiH.

"Ne djelujem protiv bilo kojeg naroda ili političke stranke", poručio je Schmidt.

On je podsjetio da je pozvao sve političare da riješe zastoj u procesu formiranja Vlade Federacije BiH.

"Mnogo toga se desilo, ali ništa se ustvari suštinski nije promijenilo", rekao je visoki predstavnik u BiH.

Schmidt je dodao da po strani treba ostaviti stranačke interese, i staviti ispred građanske interese.

"Osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpska ministra kao predstavnici svojih naroda, nisam vidio nikakav prijedlog. Bilo je dosta rasprava, ali nije bilo nikakvog rješenja. Moram reći da mi vidimo na djelu jedan politički zastoj, a ne radi se o sukobu između konstitutivnih naroda. Volja birača izražena na izborima, ne smije se ignorisati. Danas sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH", poručio je Schmidt.

Dodao je da želi omogućiti Predstavničkom domu FBiH da ispuni dužnost i da glasa o izboru nove Vlade Federacije BiH.

"Da bi se spriječili u budućnosti slični zastoji, predlažem strankama da se uključe i da nađu rješenje", poručio je Schmidt.

Pozvao je Parlament da se deblokira proces izmjene Ustava koji je u toku.

"Kao što smo naučili u ovoj zemlji se ne možemo osloniti na dobru volju, pa sam uveo zaštitni mehanizam", rekao je Schmidt.

Kao krivično djelo uveo podmićivanje na izborima. On je takođe naglasio da u budućnosti u ovoj zemlji ne trebamo imati izbore gdje se birači zastrašuju i onemogućuje im se slobodno glasanje.

"Moramo doći do organa vlasti koji će biti takvi da građani imaju koristi od Vlade, koja radi za njihov interes, bez obzira na naciju i političku opredjeljenost", poručio je Schmidt.

Naveo je da ne treba zaboraviti da Evropska unija čeka na BiH i njen doprinos.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()