Sastanak Trojke i HDZ-a: Zbog otvaranja puta BiH ka EU nužno je otrpiti neke stvari

Na pitanje novinara o smjeni ministra odbrane BiH Zukana Heleza rekao je da on ima podršku SDP-a

28.11.2023. 21:19
  • Podijeli:
Trojka_HDZ_foto_AA Cropped-65664b3c2c37f.webp Foto: AA

Medijima se nakon sastanka predstavnika Trojke i HDZ-a obratio predsjednik SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Na pitanje novinara o smjeni ministra odbrane BiH Zukana Heleza rekao je da on ima podršku SDP-a.

Nikšić je kazao da je FBiH napokon govori jednim glasom.

"Smatram da smo imali jako kvalitetan i dobar sastanak na kojem se pokazuje da sve više približavamo mišljenja te se pokazuje da da FBiH govori jednim glasom i siguran sam da će to imati efekta i na državnom nivou" rekao je Nikšić.

Dodao je da je svjestan da, kada je riječ o državnom nivou, imaju koalicione partnere iz RS s kojima će nastojati doći do kompromisnih rješenja.

"Svjesni smo da se neke stvari ne donose samo između nas, imamo partnere iz RS-a s kojima ćemo razgovarati kako bi kompromisima došli do rješenja koja će nam omogućiti da otvorimo pregovore o članstvu u EU", istakao je.

Također je rekao da su danas usaglasili da će zbog otvaranja puta BiH ka EU otrpiti neke stvari.

"U narednom peirodu će se naš pristup rezultirati onome što je svima želja a to je put BiH u EU", zaključio je Nikšić.

Upitan o najavljenoj smjeni ministra odbrane Zukana Heleza, Nikšić je kazao da će SDP stati uz Heleza, kao i uz ostale ministre u ovom sastavu Vijeća ministara BiH.

"Zastupnici SDP-a stoje iza ovog Vijeća ministara, kao što stoje iza Heleza. Znate da je bilo inicijativa za smjene drugih ministara. Institiramo na zakonitom postupku prema svima isto, odgovornost dolazi kada utvrdimo povredu zakona", rekao je Nikšić.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je poručio kako mu je drago što su na razgovoru akcenat stavili na funkcionalnost entiteta koja je u prethodnom periodu bila otežana zbog komplikovane situacije u parlamentarnim komisijama.

"U Parlamentu podliježemo pritisku najdestruktivnije opozicije ikada, ovo što rade sa blokadama u komisijama. Mi smo maloprije razgovarali i pronašli neka rješenja za ono što blokiraju u dvije komisije. Imam za njih lošu vijest, našli smo rješenje da to odblokiramo. Bit će im žao što su to radili", poručio je Konaković kazavši da je potrebno "više hrabrosti u donošenju odluka".

Riječ je najprije o Komisiji za izbor i imenovanje koja bi trebala Predstavničkom domu dostaviti prijedlog za imenovanje Marina Vukoje za ustavnog sudiju, međutim posljednjih nekoliko puta nije bilo kvoruma jer nisu dolazili opozicioni članovi.

Opozicija traži da umjesto imena Marina Vukoje bude predloženo više kandidata. Zbog neispunjavanja tog njihovog zahtjeva, a zbog loše matematike vladajućih, u blokadi je i izbor novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, nakon što je Mirjana Marinković Lepić dala ostavku.

Druga komisija koja je problematična je Zakonodavno-pravna komisija s obzirom na to da mnogi zakoni i prijedlozi ne mogu doći na dnevni red usljed nedostatka kvoruma, tj. nedolaska opozicionih članova komisije.

Novinarima se obratio i Predrag Kojović kazavši da je zadovoljan atmosferom.

"Dotakli smo se teških pitanja, drago mi je da imamo saglasnost i o tim pitanjima, nadam se da će naši partneri iz SNSD-a to prihvatiti jer imamo otvorenu šansu do marta. Kada nam se u martu zatvore vrata, proći će puno vremena prije nego što će se ponovo otvoriti", kazao je.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Federaciji BiH predsjednik HDZ-a Dragan Čović također obratio se medijima.

Čović je kazao da su na sastanku govorili o budžetu BiH za 2024. godinu, Izbornom zakonu i svim drugim zakonima koji se tiču evropskog puta BiH.

"Mislim da na nivou Federacije imamo jednu usaglašenost. Moramo s SNSD-om izdogovarati ove stvari tako da možemo stvoriti sličnu atmosferu koju imamo danas ovdje", kazao je Čović.

Dodaje da je njihovo opredijeljenje da se izvuku iz krize na način da unutar Federacije pokažu praktično da jesu vlast i da mogu donositi odluke.

"Isto tako da nađemo kompromise o evropskim standardima, Zakon o sudu, Zakon o sukobu interesa i puno drugih odluka", kazao je Čović.

On je govorio i o mogućnosti donošenja Izbornog zakona.

"Nadam se da ćemo u narednih desetak dana i onoga što je ostalo da se usaglasi, pitanje Izbornog zakona, da ćemo dotaknuti i napraviti snažan iskorak. Mislim da nam je zbog političke situacije i sigurnosne situacije u okruženju prevažan za nas, primarno u FBiH", rekao je Čović.

On je kazao da je razgovor bio lagan i krajnje korektan.

"Što manje izjava u javnosti koji će biti opterećenje za naš evropski put bit će nam lakše. Da se uzdržimo od potrebe da sve komentarišemo jer bojim se da nije vrijeme za takve aktivnosti", kazao je predsjednik HDZ-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()