Sa “desna” na “lijevo”: Ideologija kod nas postoji samo u teoriji

Promjene stranačkih dresova imaju različite povode ali ideologija nikada nije jedan od njih

04.05.2022. 13:49
  • Podijeli:
Petar Djokic Davor Sesic_Dejan Rakita PIXSELL (1).jpg Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Pristupanje poslanika u Narodnoj skupštini RS Davora Šešića Socijalističkoj partiji nekoliko sedmica nakon napuštanja SDS-a, u kojem je proveo 18 godina, nanovo je otvorilo pitanje (ne)postojanja ideologije na domaćoj političkoj sceni. U aktuelnom mandatu, prije Šešića, iz “desna” u “lijevo” otišla su još tri SDS-ovca koja su danas u partiji Petra ĐokićaŽeljko Babić, Milan Tubin i Darko Mitrić.

Mitrić je u odluci o istupanju iz SDS-a pratio svog tadašnjeg političkog mentora, dugogodišnjeg gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića, koji je preminuo krajem 2020. godine. Iako nikada nije promovisano Mitrićevo zvanično učlanjenje u stranku Petra Đokića, on još od juna 2020. godine djeluje u poslaničkom klubu socijalista. Za razliku od njega, Tubin i Babić su i zvanično postali socijalisti. Tubin se po napuštanju SDS-a prvo okušao u SPS-u Gorana Selaka a Babić u NPS-u Darka Banjca, da bi partijske kolege ponovo postali u SP-u, gdje su i danas.

Da pomenuti proces nije jednosmjeran potrudio se krajem prošlog skupštinskog saziva Nedeljko Milaković, koji je tada, na iznenađenje mnogih, napustio SP i vladajuću koaliciju te pristupio SDS-u, na čijoj listi nije uspio obnoviti mandat 2018. godine. Razlazu je prethodilo Milakovićevo glasanje, kao jedinog poslanika vlasti, za usvajanje izvještaja Anketnog odbora NSRS formiranog kako bi prikupilo što više informacija o smrti Davida Dragičevića, koja je i danas nerazjašnjena. Ipak, vjerovatniji razlog sukoba su unutarstranačke nesuglasice i pozicioniranje na izbornoj listi, na kojoj stranačko rukovodstvo Milakoviću nije dalo “zeleno svjetlo” za prvu poziciju.

Ideologija nema nikakav smisao

Niko od pomenutih nije potencirao pitanje ideologije već, gotovo isključivo, neslaganja sa bivšim stranačkim rukovodstvima te mogućnost za kvalitetan rad kod novih. Politički analitičar Velizar Antić nema dilemu, te za UNU naglašava da poteze političara ne treba gledati kroz prizmu ideologije jer ona, po njegovim riječima, kod nas nema nikakav smisao.

“Ideologija je kod nas izgubila svaki smisao jer vidimo da poslanici prelaze u potpuno suprotne ideološke partije, tako da je pravo pitanje da li oni uopšte poznaju osnovne ideje i principe na kojima počivaju njihove bilo bivše, bilo stranke u koje prelaze”, kaže Antić za naš portal.

I sam Davor Šešić ne spori da ideologija nije imala veze sa njegovim jučerašnjim potezom.

“I u svijetu vidimo da je trend brisanje razlika između klasične desnice i ljevice, a najbolji primjer imamo u regionu, u Srbiji, gdje vladajući SNS predstavlja svojevrsni miks raznih ideologija. U prvom planu je pitanje kako poboljšati životni standard građana i unaprijediti državu i društvo. Te dominantne ciljeve teško je svrstati na lijevu ili desnu stranu”, kaže Šešić za UNU.

U Republici Srpskoj, dodaje, program i ciljevi svih političkih subjekata je manje ili više isti.

“Teško je u RS govoriti o klasičnoj podjeli na, na primjer, ‘lijeve’ ili ‘desne’ s obzirom na to da je Evropska unija kao zadatak dala ispunjenje određenih uslova za ulazak u EU pa se to svodi na tehnokratiju. Usaglašavanje našeg sistema sa evropskim ne osporava nijedna stranka kod nas”, kaže naš sagovornik.

Ideologija, kaže Šešić, kod nas gubi značaj u praktičnom smislu te postaje predmet naučne sfere.

“Tako da odgovor na vaše pitanje glasi da ideologija nema veze sa mojom odlukom o pristupanju SP-u. Razlozi su dobijanje prostora za političko djelovanje kako bi se potencijalno riješili problemi sa kojima se građani susreću. Moje djelovanje će ostati isto kao i u periodu iza nas”, kaže naš sagovornik.

Prelasci postali “surova realnost”

Velizar Antić ističe da nije samo nepostojanje ideologije problem na domaćoj političkoj sceni. Konstatuje da su prelasci iz jedne političke partije u drugu postali “naša surova realnost”. 

“Najznačajnije predstavničko tijelo u RS, Narodna skupština, na ovaj način je postala sinonim za preletače i političku korupciju. Na ovaj način najznačajnija institucija RS svakodnevno gubi svoj kredibilitet i ugled. Ova pojava jako negativno utiče na ionako krhku i mladu demokratiju kakva je u RS, jer se šalje jako loša poruka narodu da je sve na prodaju i da za novac možete kupiti izbornu volju naroda. Pojava preletača je jako loša i potrebno je tražiti sistemski način da se ona spriječi i onemogući jer se bojim da ukoliko i sljedeći saziv NSRS nastavi sa ovom praksom da će se narod još više razočarati u demokratske kapacitete RS i odustati od učestvovanja u političkom životu”, kaže Antić.

Naš sagovornik naglašava da je poražavajuća činjenica da je oko 30 odsto narodnih poslanika promijenilo stranački dres.

“Takođe, sve ovo nam govori da smo kao narod na jako niskom nivou političke kulture jer kada bi poslanici koji prelaze iz partije u drugu znali da će biti kažnjeni na izborima oni to sigurno ne bi ni radili. Ali kod nas narod ove prelaske do sada nije kažnjavao na izborima pa su političari veoma lako mijenjali stranački dres”, zaključio je Antić.

Inače, "preletače" su prihvatale sve partije iz RS i na taj način dale legitimitet ovoj negativnoj pojavi. Kao po pravilu, ukoliko su poslanici odlazili u suprotan politički blok zahtjevali su vraćanje mandata dok isto nisu činili kada je proces bio u suprotnom pravcu. U aktuelnom sazivu čak 24 poslanika su napuštala svoje partije. Ispisnicu iz članstva u DNS-u je tražilo njih osam, SDS-u sedam, SP-u pet (dva se kasnije vratila), NDP-u dva, Zajedno za BiH i PDP-u po jedan. Nekoliko poslanika partije je mijenjalo u više navrata.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()