Rok za formiranje Vlade FBiH ističe sutra

Za sutra zakazana sjednica Predstavničkog doma FBiH, a održane i konsultacije sa Christianom Schmidtom

05.04.2023. 21:15
  • Podijeli:

Dan, pred dan D-e, tako javnost opisuje današnji dan u Federaciji BiH, uoči isteka roka za formiranje Vlade. 

Za sutra je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa jedinom tačkom dnevnog reda - Informacijom o odluci o imenovanju Vlade Federacije. 

U međuvremenu, federalno rukovodstvo održalo je konsultacije sa Christianom Schmidtom, ali bez konkretnih zaključaka.

Nakon sastanka, od kojeg se mnogo očekivalo, bez izjava za medije - samo kratak komentar iz OHR-a – Da je funkcionisanje institucija Federacije preduslov za efikasnu i jaku BiH, te da je, u skladu s tim, formiranje Vlade najveći prioritet za sve.

Na Odluci o uspostavljanju Vlade i dalje stoje samo dva pečata. I to Bradarin i Stojanovićev.

 Da bi Predstavnički dom Parlamenta Federacije mogao uspostaviti novu Vladu, potreban je i pečat drugog potpredsjednika Refika Lende.

Uprkos tome, za sutra je zakazana sjednica na kojoj će se razmatrati trenutno stanje.

 „Parlament, odnosno Zastupnički dom, kao zadnja instanca u toj karici je bio obavezan i dužan po Ustavu da sazove ovu sjednicu i mi ćemo sutra razgovarati o ovome što smo dobili, na način kako svako od zastupnika i klubova vidi trenutnu situaciju u FBiH", pojasnio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković.

Iako se prethodnih dana u medijima moglo čuti da će većina u Predstavničkom domu, bez Lendinog potpisa i suprotno Ustavu Federacije, izglasati premijera Vlade i ministre, to se, tvrdi  Admir Čavalić, neće desiti.

„Na toj sjednici samo će se dobiti ta informacija. Mi ćemo raspravljati o toj informaciji, nećemo glasati o navedenoj i vjerovatno ćemo imati nekih niz zaključaka gdje Parlament daje do znanja da se treba čim prije ukinuti mandat ove tehničke Vlade i zaustaviti ova agonija koja traje četiri godine",  kazao je poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu PFBiH Admir Čavalić.

Da Christian Schmidt u izbornoj noći nije posegnuo za bonskim ovlaštenjima, Vlada Federacije bi odavno već bila formirana,  smatra poslanik SDP-a Damir Mašić.

 „Što se mene lično tiče, onaj ko je zakomplikovao situaciju, treba da je otkomplikuje. Ali naravno, ne da je dodatno etnički zakomplikuje. Za početak, evo, neka nas vrati na fabričke postavke i, što se mene lično tiče, ne mora više ništa raditi",  dodaje Mašić. 

A sve je izvjesnije da dogovora među rukovodstvom Federacije neće biti, i da će opet svoje prste u proces formiranja Vlade umiješati Christian Schmidt, što mnogi iz parlamentarne većine i prizivaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()