Rješenje za nesporazum u BiH je odlazak stranaca iz BiH?

Jer, za vođenje unutrašnjeg dijaloga su sasvim dovoljne tri konstitutivne strane, četvrta je višak

24.10.2023. 19:35
  • Podijeli:

Trenutni sukobi u svijetu su najjasniji primjer potrebe za globalnim dijalogom, kojeg je moguće uspostaviti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, što trenutno nije na svjetskoj sceni.

Međutim, postavlja se pitanje postoji li mogućnost za balkanski dijalog u datim društveno-političkim odnosima na globalnom nivou?

Dijalog, posebno danas kada je Balkan okružen sa dvije vatre, sukobima u Ukrajini i na Bliskom Istoku, neophodan je iz jednog razloga - da bi se spriječila njihova refleksija u radikalnom smislu.

"Refleksije su prisutne, ne samo na Balkanu već i cijeloj Evropi, vidite koliko ima protesta zbog sukoba u Gazi i po običaju balkanski narodi se dijele u smislu navijanja za jednu ili drugu stranu, ali je ono najvažnije da ne dođe na Balkanu do sukoba. Jer, ako Balkan bude treće žarište, sva Evropa će izgoriti u plamenu, u smislu velikih ekonomskih, političkih i bezbjednosnih problema", kazao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Kako bismo izbjegli takve probleme potreban je unutrašnji dijalog. Ima li ga u Bosni i Hercegovini?

"O ozbiljnim temama gotovo i da nema dijaloga. O tome kako da prije svega Bošnjaci i Srbi pronađu puteve dogovora, kako da razgovaraju i mislim da je to jedina zabranjena stvar koju stranci ne žele dozvoliti. Stranci ne žele dijalog da postoji jer ako nema dijaloga onda ima potrebe za njihovim djelovanjem i njihovim intervencijama", poručio je Dževad Galijašević, direktor Centra za humanitarno pravo i borbu protiv terorizma.

Rješenje za nesporazum, smatraju mnogi, jeste odlazak stranaca iz BiH.

Jer, za vođenje unutrašnjeg dijaloga su sasvim dovoljne tri konstitutivne strane. Četvrta je višak. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()