Rezultati ankete: Evo koje stranke su za fer i poštene izbore u BiH, a koga to ne zanima

Političke stranke i zastupnici su imali mogućnost da u određenom roku do 19. januara kratko odgovore sa DA, NE ili nešto drugo sa obrazloženjem

23.01.2024. 14:30
  • Podijeli:
izbori glasanje BiH foto SRNA-1664691004222.webp Foto: Srna

Udruženje "Most Istok Zapad – Bosna i Hercegovina" sprovelo je istraživanje stavova političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH kroz anketu sa tri pitanja u vezi sa nekim od izmjena Izbornog zakona BiH.

Stranke su davale odgovore da li su za uvođenje digitalnih tehnologija koje omogućavaju pretpostavke za fer, poštene i regularne izbore u BiH, da li su za uvođenje obaveznog glasanja u BiH, i da li su za uvođenje instituta vanrednih i projevremenih izbora?

Političke stranke i zastupnici su imali mogućnost da u određenom roku do 19. januara kratko odgovore sa DA, NE ili nešto drugo sa obrazloženjem. Također je navedeno da se ignorisanje odgovora u ovoj anketi podrazumjeva kao NE.

Iako bi zastupnicima u Parlamentu BiH trebao biti imperativ da imaju svoje stavove o svim pitanjima, neke stranke i njihovi zastupnici su izabrali da nemaju stav o tome i ne odgovore ništa na jasno postavljena pitanja.

Na sva tri gore postavljena pitanja potvrdne odgovore dali su SDA, SDP, Naša stranka, NES – Za nove generacije, PDP, SDS, HDZ 1990 te Naprijed.

Za uvođenje digitalnih tehnologija i fer izbore, prema rezultatima ankete, nisu SNSD, HDZ i stranke okupljene oko HDZ-a, Narod i pravda, Željko Komšić - Za građansku državu– DF/GS, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Demokratski savez - DEMOS, Ujedinjena Srpska, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića i Stranka za BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()