Reaktor: Da li je Srbija spremna na okončanje kosovskog pitanja?

Gosti Slavka Beleslina bili su novinar Jakša Šćekić i kolumnista Aleksandar Apostolovski

28.02.2023. 09:46
  • Podijeli:

Centralna tema emisije “Reaktor” na UNA TV jeste sastanak Beograda i Prištine u Briselu koji je održan juče, a glavno pitanje na koje su svi čekali odgovor jeste hoće li biti prihvaćen evropski plan za rešenje kosovskog pitanja. 

Odgovor konačni nije stigao, ali je najavljen nastavak dijaloga za 18. mart, a gosti Slavka Beleslina, novinar Jakša Šćekić i kolumnista Aleksandar Apostolovski komentarisali su kakvi su sljedeći koraci i mogućnosti razrješenja kosovskog čvora, ali i da li je Srbija spremna na okončanje kosovskog pitanja.

"Kurti je izjavio da je on bio spreman da potpiše, a da je srpska strana odbila. U politici morate biti korak ispred svog protivnika. Kurti nije glup i zna da svojim izjavama daje vjetar u leđa desničarima. Došli smo do kraja, možemo samo da se vadimo, ušli smo u kraj priče. Za mnoge u Srbiji će ovo biti tužan kraj priče i stranci poslije toliko godina to razumiju, zato oni i ne pritiskaju toliko Vučića. On je njima važan, jer bez Vučića ovo sve ne može da se završi", istakao je Šćekić.

Apostolovski je saglasan sa Šćekićem da je veliki problem nehomogenost političke scene u Srbiji po pitanju Kosova i nepodržavanje državne politike koja je trenutno aktivna. Ujedno on je istakao i da se od ovog sastanka nije moglo očekivati završetak dijaloga i priznavanje nezavisnosti Kosova, jer Srbija to neće uraditi.

"Političke prilike u Prištine su homogene i podržavaju se, oni svi proklamuju nezavisnost, dok je kod nas potpuno drugačije. Kod nas se moderni političari sapliću o Kosovo. Mi sad imamo udruživanje lijevih liberala sa jedne i desničara sa druge strane protiv Vučića. Svi prištinski lideri su zbog podrške Amerike i Evrope korak ispred Vučića. Smatram da ovaj sporazum ne klizi ka priznavanju Kosova, nema pobjede oko Kosova, ali može postojati politički uspjeh", smatra Apostolovski.

Sagovornici Slavka Beleslina su saglasni da je Evropa riješena da njihov prijedlog bude usvojen i da svaka strana sada dobije određene stvari koje traži, a taj prijedlog su podržale i zemlje koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Za Srbiju je najbitnije formiranje Zajednice srpskih opština.

"Kurti neće dobiti pet priznanja koja nema u Evropi, ali mu i nisu potrebna. Vučić će potpisati prijedlog kad dobije garancije da će biti formirana Zajednica srpskih opština. Amerikanci znaju da bez ZSO nemaju Srbiju na svoj strani, ali mi i dalje plaćamo sumanutu cijenu Miloševićeve politike. Ovo sve će za neke ljude biti veliki stres i žalosno i teško, Vučić to zna. Nema većih plata, nema boljitka, nema investicija, a sada sve to dolazi iz Evrope, Rusija je mnogo daleko za nas", objašnjava novinar Jakša Šćekić.

Predstavnici EU žele do zasjedanja Evropskog savjeta koje će biti 24. marta da vide dokle se stiglo sa pregovorima kako bi se time odredio evropski put Srbije. Aleksandar Vučić je u svom obraćanju otkrio i da je Aljbin Kurti došao da potpiše konačni dokument, ali da je samo bilo riječi o implementaciji dogovora i da srpska strana ne odustaje od formiranja ZSO.

"Ovo su bili razgovori o planu, kada se kaže potpis svi misle priznato je Kosovo, to nije tačno. Naša strana govori o implementaciji ZSO i konačnom Kurtijevom potpisivanju. Ukoliko Kurti ne prihvati formiranje ZSO izgubiće podršku Zapada. Moj lični utisak je da je Americi preko glave prištinskih političara, vide u Srbiji potencijalnog partnera u budućim razgovorima, a interes im je da zatvore priču na Balkanu. Mislim da Vučić to percipira i mislim da će se mnogi iznenaditi kada pročitaju ovaj plan, naravno neće svi biti radosni zbog toga, ali mislim da neće biti priznanja Kosova od strane Srbije i da će se ova igra nastaviti. Moramo se naučiti da budemo pragmatični", rekao je kolumnista Aleksandar Apostolovski.

Predsjednik Srbije je najavio "ozbiljan, dug i naporan proces", a na pitanje jednog novinara da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost Kosova, Vučić je rekao da je Srbija dio UN, a Priština nije. Da li je Srbija spremna na okončanje kosovskog pitanja?

"Ovo je početak kraja kosovskog pitanja", zaključio je Šćekić. 

„Reaktor” je emisija koja se bavi aktuelnim društveno političkim temama i iznosi ih pred oči javnosti. Etablirani novinari i urednici UNA televizije razgovaraju sa svojim relevantnim sagovornicima, razbijaju teme na detalje, do atoma, racionalizuju, debatuju, razlažu i ponovo sastavljaju nove zaključke i saznanja. Ukoliko ste propustili emisiju "Reaktor" možete je pogledati na ovom linku.   

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati putem MTS-a (na poziciji 125), Orion Telekoma (na poziciji 11),  BeotelNet-a (na poziciji 11), Supernove (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforme (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Traka (na poziciji 47), KBC NET-a (na poziciji 11), NEXT-a (na poziciji 24) i Jotel-a (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MTEL-a (na poziciji 22), Supernove (na poziciji 19), Logosoft-a (na poziciji 630), HomeTV – Eroneta (na poziciji 30), MAX TV-a (na poziciji 20), WIRAC-a (na poziciji 22), MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), TERC KTV-a (na poziciji 130), MEDIASKY-a (na poziciji 25), AMBNET-a (pozicija 12), Stokic KDS-a (na poziciji 24), Miss KDS-a (na poziciji 202), TXTV-a (na poziciji 168), KDS Ortak-a (na poziciji 35), DINNET-a (na poziciji 30), KTV E-G-E-a (na poziciji 12) i Global IPTV-a (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

Takođe, gledaoci Srbiji i Bosni i Hercegovani mogu gledati program UNA TV putem UNA - SMART TV APP (na poziciji 1). 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()