Reagovala i ambasada SAD: Osudili spaljivanje zastave u Zenici i napad na srpsku porodicu u Mostaru

Kako navode, takvi postupci narušavaju povezanost cjelokupnog društva i prijetnja su bezbjednosti i stabilnosti BiH

10.01.2024. 19:48
  • Podijeli:
Ambasada_SAD_Sarajevo_foto_Ambasada.jpg Foto: Foto: Ambasada SAD u BiH

Spaljivanje zastave Republike Srpske u Zenici i napad na kuću srpske porodice u mostarskom naselju Bijelo Polje provokacije su koje podižu napetost i služe unošenju podjela u tim sredinama, rečeno je Srni u Ambasadi SAD u BiH.

Na upit Srne da li će međunarodna zajednica nastaviti da prećutno odobrava provokacije i neadekvatno reagovanje vlasti u Federaciji BiH u smislu zaštite prava i imovine Srba, iz Ambasade su naveli da SAD osuđuju svaki čin nasilja i netolerancije u BiH.

Kako navode, takvi postupci narušavaju povezanost cjelokupnog društva i prijetnja su bezbjednosti i stabilnosti BiH.

Na pitanje da li provokacije i prećutno odbravanje ovakvih incidenata predstavljaju poruku da su Srbi, iako su konstitutivni narod, nepoželjni u FBiH odgovreno je da je stav SAD da je odgovornost vlasti u BiH na svim nivoima, posebno političkih lidera da jačaju okruženje koje vodi pomirenju.

"Podržavamo sve građane ove zemlje koji rade na promovisanju pomirenja, podržavaju mir i stabilnost u BiH", rečeno je iz Ambasade SAD.

U Zenici je sinoć zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je "Alahu ekber" i "Tekbir". Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave Armije RBiH. Vandalski čin dogodio se na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik - Dan Republike.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić. Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je Srni da je 7. januara Policijska stanica Sjever dobila prijavu da je kamenovana kuća u vlasništvu lica čiji su inicijali B.Š.

Grupa građana sinoć je protestovala ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi obezbijedila objekat.

U američkoj Ambasadi ovaj slučaj u Konjicu nisu komentarisali.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()