Provjerili smo šta građani Federacije očekuju od nove Vlade

Nakon četiri godine tehničke Vlade i pola godine od izbora, Federacija je dobila izvršnu vlast

29.04.2023. 19:16
  • Podijeli:
sarajevo_gradjani_setnja_anadolija.jpg Foto: AA

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH potvrđena je nova federalna Vlada, predvođena Nerminom Nikšićem.

Jučerašnji dan obilježili su brojni incidenti, ali i izjave poslanika da im je nuđen ogroman novac da glasaju protiv imenovanja nove Vlade. Brojne međunarodne organizacije pozdravile su formiranje vlasti, a mi smo provjerili, šta od nove Vlade očekuju građani.

Nakon četiri godine tehničke Vlade i pola godine od izbora, Federacija je dobila izvršnu vlast. U Novoj Vladi SDP će, pored pozicije premijera, imati 5 ministarskih fotelja, HDZ takođe 5, Naša stranka 2, Narod i pravda 2, HDZ 1990 jednu i nezavisni poslanik Ramo Isak takođe jednu ministarsku fotelju. Nova Vlada, ali pretežno i nova politička lica.

"Svi su prvi put u Vladi. Ima nekih koji imaju iskustva ministara iz kantonalnih Vlada. I smatram da je to dobro, da niko neće biti ko je u nekoj kolotečini kada je u pitanju ovaj prethodni period. Svako će morati da napravi analizu u svom resoru šta je zatekao, gdje se nalazi, u kojoj fazi i da krenemo u realizaciju našeg programa", pojašnjava premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Među onima koji su juče glasali „ZA” novu Vladu bio je i poslanik Kenan Uzunović, koji je ispred Parlamenta Federacije BiH nakon toga napadnut. Na Face TV-u otvoreno je rekao da je duži vremenski period bio pod pritiscima i da su mu pojedini članovi SDA direktno nudili čak tri miliona maraka da ne podrži imenovanje nove Vlade. Objasnio je i na koji način.

Ni pritisci ni pokušaji mita u konačnici nisu promijenili situaciju. Odluku o formiranju Vlade Federacije pozdravili su iz OHR-a, a čestitkama se pridužila i Ambasada SAD-a u BiH.

"Sada je vrijeme da vladajuća koalicija počne upravljati i provoditi vitalne reforme neophodne za rast ekonomije Federacije BiH, jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i poboljšanje socijalnih usluga. Nadamo se da će nova Vlada iskoristiti ovu priliku da uspostavi vlast koju građani Federacije BiH žele i zaslužuju", saopštili su iz Ambasade SAD-a.

Provjerili smo i šta građani Federacije očekuju od nove Vlade.

"Evo opet ja njih mogu deklarisati kao građansku Vladu, koja je ipak na neki način sastavljena i od Muslimana i Srba i Hrvata i onih koji nisu u nacionalnim torovima tako da se nadam da će ipak uspjeti nešto promijeniti”, „Treba se nešto promijeniti. Valjda će biti bolje”, „Rad, rad, rad. Rad, ozbiljnost i odgovornost", poručile su Sarajlije.

A pred novom Vladom su četiri godine dokazivanja povjerenja koje su dobili.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()